fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Cedric Villani, laureat al Medaliei Fields, in Romania

Cedric Villani

Agentia Universitara a Francofoniei, Editura Humanitas si Editura Trei ne invita in Libraria Humanitas de la Cismigiu marti, 17 mai, ora 18.30, la dubla lansare de carte a lui Cédric Villani, laureat al Medaliei Fields 2010, in prezenta autorului.

La intalnire vor participa si Liviu Ornea, prof. univ. la Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti, cercetator la Institutul de Matematica al Academiei Romane, Magdalena Marculescu, director editorial Trei, si Vlad Zografi, coordonatorul colectiei de stiinta a Editurii Humanitas.

Doua carti de exceptie ale marelui matematician Cédric Villani vor fi prezentate publicului. Prima pune la loc de cinste stiinta si inventiile care au bulversat cursul istoriei moderne; a doua ne antreneaza intr-o calatorie de la geneza pana la reusita unei descoperiri stiintifice. Prima prezinta destinele a doi fizicieni, a unui matematician si a unui militar care, desi pareau sa ramana undeva in spatele intrigii, au jucat un rol crucial in evolutia umanitatii; a doua descrie fascinanta incursiune in inima creatiei stiintifice, cu urcusurile si coborasurile, cu bucuria traita a succesului, dar si cu greutatile impasului care pana la urma nu fac decat sa relanseze aventura.

Teorema vie, publicata in colectia de stiinta a Editurii Humanitas, este o carte “stranie” (Liviu Ornea), “inclasabila” (Cédric Villani). Este totodata povestea unei demonstratii, dar si o incursiune in cotidianul unui matematician; cititorul il insoteste si traieste toate sentimentele autorului. Laureat al celei mai inalte distinctii mondiale in matematica, Medalia Fields, numita popular si “Premiul Nobel al matematicii”, Cédric Villani reuseste sa-l faca pe cititor actor in aventura sa. Cartea dezvaluie omul de stiinta, dar si omul din spatele stiintei. Matematica se face cunoscuta marelui public prin intermediul acestei carti, scrisa totodata si pentru “a da viata unei discipline, unei lumi care in esenta este ignorata de marele public” (Cédric Villani).

Visatori picati din luna: patru genii care au schimbat istoria, carte publicata la Editura Trei, este fructul creatiei unui matematician, Cédric Villani, si a unui ilustrator, Edmond Boudoin. Impreuna, au reusit sa redea intr-un document poetic si pasionant patru destine extraordinare care, dintr-o data, de la o zi la alta, sub influenta unei inspiratii de geniu, si-au pus vesmintele de visator eroic sau de erou visator. Primul este fizician, Werner Heisenberg, cel care a descoperit “principiul incertitudinii”; al doilea este matematician, Alan Turing, care a jucat un rol major in decriptarea codurilor masinii Enigma, punand astfel bazele informaticii; al treilea este fizician, Léo Szilard, intre primii care au inteles utilitatea militara a energiei nucleare; ultimul, Hugh Dowding, a condus Batalia Angliei. Datorita lui fortele aeriene britanice nu au fost distruse de catre Luftwaffe.

Cédric Villani s-a nascut in 1973 la Brice-la-Gaillarde si si-a facut studiile la Toulon si la Paris. Intre 2000 si 2010, a fost cadru didactic si cercetator la École Normale Supérieure din Lyon si a ocupat mai multe posturi de profesor invitat in Statele Unite. In prezent este profesor la Universitatea din Lyon, laureat al Medaliei Fields in 2010, directorul Institutului Henri Poincaré si, de curand, ales printre cei sapte consilieri ai grupului la nivel inalt aflat la conducerea Consiliului Stiintific instaurat de Comisia Europeana.

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 0721 973 948 sau la adresa de email anda.visan@humanitas.ro, in limita celor 100 de locuri disponibile, pana in data de 17 mai, ora 17.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Noi cărți educative pentru copii de la Editura Litera - Enciclopedia pentru elevi

Next Article
minionii

Minionii - Povestea completă, de Brian Lynch

Related Posts

Total
0
Share