Scriitorul italian atât de european în abordările sale ne-a dăruit o altă mostră a felului în care o relaţie de prietenie poate avea ca butaforie relaţia dintre individ şi decizia politică. Moravia, interzis în vremea lui Mussolini şi mai târziu, prin voia istoriei şi politicii, europarlamentar, i-a creionat pe Sergio şi Maurizio în strânsă conexiune cu celălalt şi cu lumea din jur. Cei doi provin din medii diferite şi răspund diferit comunismului, războiului, vremurilor în dramatică schimbare.
- Carte publicata in 2011 la Editura Art
- Cumpara cartea cu reducere
- Numar pagini: 352
- ISBN: 978-973-124-367-2
Nu doar povestea se desfăşoară într-o incintantă progresie, ci şi naraţiunea însăşi, eşafodajul cărţii este aidoma unei piramide, cu straturi succesive, mereu surprinzătoare. Prima parte din Cei doi prieteni relevă tinereţea şi rivalitatea dintre cei doi protagonişti. Sergio provine din clasa muncitoare, iar Maurizio întruchipează burghezia. Cel dintâi are un acut simţ al timpurilor şi al datoriei faţă de societate, în timp ce al doilea este foarte detaşat de politică şi război. În aceste repere cititorul „alunecă” în cea de-a doua parte a cărţii, în care Sergio este atât de decis să-l „trezească” pe Maurizio la istorie încât, pentru a-l determina să se alăture comuniştilor, i-o oferă pe prietena lui, Lalla. Antologică rămâne partea din povestire în care cei doi aduc în discuţie partea sexuală a „schimbului”, exclusivitatea intimităţii şi loialitatea faţă de partid fiind puse într-o inegalabilă contrapondere.
Partea a treia a cărții Cei doi prieteni este o construcţie mult mai elaborată a elementelor care compun primele două părţi. Interesul faţă de relaţia dintre Sergio şi Nella (aceeaşi Lalla) este mult mai pregnant şi autorul se dovedeşte un maestru în a puncta felul în care fervoarea politică a lui Sergio scade tot mai mult pe măsură ce creşte sentimentul pentru femeie. Pe de altă parte, insistenţa pe lângă Maurizio continuă, poate din idealism sau poate din reminiscenţe ale unui vechi sentiment de inferioritate; Sergio vrea ca Maurizio să aparţină unei lumi în care el are importanţă, un rang. Sau poate vrea să-i controleze pe amândoi?… Pe parcursul evoluţiei interioare furtunoase a lui Sergio, Moravia arată cu claritate cum politica poate uşor fi o mască pentru nesiguranţa cuiva, ba chiar pentru accese de cruzime care de atâtea ori în istorie au fost ascunse în spatele vreunei „cauze”.
Cei doi prieteni este un complex de schiţe neterminate care lasă loc foarte mult cititorului impregnat de propriile istorii, de propriile lecturi, de propria experienţă de familie şi personală să tragă concluzii şi să facă nenumărate combinaţii cu elemente care pot fi constitutive ale vieţii oricui: felul în care idealul unui om poate ţine de argumentaţii interioare cât se poate de meschine, în care ascensiunea poate fi doar ambiţie oarbă, în care vremurile şi deciziile altora pot anihila până la dispariţie visul frumos dintr-o minte tânără.
Cumpara cartea Cei doi prieteni, de Alberto Moravia, cu mare reducerem de la eMAG sau Elefant.