fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Cel care mă aşteaptă, de Parinoush Saniee

De două ori interzisă în ţara autoarei, Iran, cartea Cel care mă aşteaptă, debut publicistic al sociologului Parinoush Saniee, s-a dovedit un bestseller. Şi are toate ingredientele pentru succes.

Povestea este a unei tinere inteligente şi ambiţioase a cărei soartă este determinată şi de tradiţiile familiei şi de regimul politic instaurat în 1979. Călătoria începe cu momentul mutării tinerei la Teheran, perioadă în care Massoumeh se îndrăgosteşte de chipeşul Saiid, asistentul unui farmacist. Ghinion! Familia este cu ochii pe ea şi pe sora ei, considerate ţinte sigure pentru corupţia din capitală.

cel care ma asteapta

Fraţii fetei o controlează cu străşnicie şi idila ei de tinereţe rămâne sortită eşecului. Şi nu oricum, ci după ce fata primeşte o bătaie cruntă şi este pedepsită să nu iasă din casă. Massoumeh se îmbolnăveşte, începe chiar să se gândească la sinucidere, cu atât mai mult cu cât „este scoasă la vânzare”, după cum se plânge confidentei ei, pentru oricine ar vrea s-o ia de nevastă, cu condiţia să nu fie Saiid. „Familia mea vrea să mă lege fedeleş şi să mă arunce în braţele unui monstru”, se plânge tânăra. Din păcate, acesta este un tablou arhicunoscut în lumea orientală.

Cea mai mică bănuiala de „pătare a onoarei” înseamnă că fata cu pricina trebuie măritată rapid, cu primul venit. Iar acel prim venit în viaţa lui Massoumeh este un străin, Hamid, care, este adevărat, nu pare un monstru, ci este doar un activist politic. De aici încolo asistăm la parcursul vieţii femeii iraniene obişnuite. Relaţia cu soţul are suişuri şi coborâşuri. Apar copiii, cărora Massoumeh le oferă toată dragostea ei reprimată şi îi apără cu străşnicie de orice. Hamid este mai mult absent, mereu în misiuni oarecum secrete, aşa că Massoumeh se mulţumeşte cu compania copiilor ei, a socrilor, a şefului de la locul în care lucrează pentru a-şi întreţine familia şi a unei vecine cam rău famate. În fundal se aud zgomotele revoluţiei din Iran.

S-ar putea spune că, cel puţin la prima vedere, aceasta este o saga mai degrabă decât o carte cu certe accente politice. Şi totuşi, plecarea de la putere a Şahului şi sosirea în locul lui a Ayatollahului, deci schimbarea profundă de regim politic, este punctată: „Zilele entuziaste de la începutul Revoluţiei au trecut ca vântul”, gândeşte Massoumeh într-o zi. Şi într-o altă zi Saiid revine în viaţa ei, cu sentimentele intacte. Tânăra de ieri, care între timp şi-a dedicat viaţa copiilor, priveşte spre fiul cel mare fugit în Germania, la mijlociul care a luptat în războiul cu Irakul şi la fiica iubită care este logodită. Unde este de fapt fericirea? Care este zona de confort afectiv? Ce poate face Massoumeh la răscrucea tuturor iubirilor? Această alegere deja nu mai este tipică doar femeilor iraniene, ci femeilor din toată lumea. Povestea există. Va reuşi Massoumeh s-o şi trăiască?

Cartea Cel care mă aşteaptă, de Parinoush Saniee se gaseste cu reducere la Libris / eMAG / Elefant.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lansare de carte: O istorie secretă a Țării Vampirilor. Cartea pricoliciului de Adina Popescu

Next Article

Lansare de carte: REGINA ELISABETA A II-A Portret intim, de Andrew Marr

Related Posts

Total
0
Share