Profesorul de genetică de la Oxford Bryan Sykes propune o aplecare asupra acelui material genetic pe care îl moştenim, fiecare, exclusiv pe linie maternă. De aici a pornit alcătuirea unui gigantic arbore genealogic al cărui „fir roşu” leagă, prin mame, toate familiile planetei. Îndrăzneaţă şi ingenioasă întreprindere într-o lume condusă de bărbaţi de atâta vreme!
Aşadar, potrivit autorului cărții Cele şapte fiice ale Evei, cam toţi europenii de trag dintr-una dintre cele şapte femei ancestrale, numite de el Katrine, Xenia, Jasmine, Velda, Ursula, Tara şi Helena, „pentru a le da viaţă şi a aţâţa curiozitatea despre felul în care au trăit”. Şi mai există un motiv pentru care „li se dă chip”: în capitolul despre cea dintâi apare domesticirea lupilor, iar în partea despre cea de-a treia se vorbeşte despre legătura cu vremurile în care oamenii au început să cultive pământul. Toate aceste fiice ale Evei alcătuiesc un soi de Arbore primordial al mamelor care au trăit în urmă cu circa 40.000 de ani, mult înainte ca oamenii să se fi apucat serios de agricultură, de exemplu. Autorul demonstrează că există un „ecou genetic” care demonstrează toate acestea, prelungindu-le în timp până la noi.
Este o poveste fascinantă, autorul reuşind să creioneze fundamentul descendenţei europenilor din câteva femei din vechime (celelalte linii materne descoperite între timp în alte părţi ale lumii nu sunt abordate), toate, la rândul lor, cu un strămoş comun, numit „Eva Mitocondrială”.. Pornind de la ideea că cromozomul Y a generat serii de fii ai lui Adam, de ce n-ar fi posibil să existe linii similare pe cale feminină? În prima parte a cărţii, într-un limbaj accesibil, Sykes ia în discuţie extragerea de ADN din rămăşiţele vechi de 5.000 de ani ale lui Otzi Omul Gheţurilor, examinează originea polinezienilor şi relatează cum colegii săi au descoperit adevărata soartă a Ţarului Nicolae al II-lea şi a Romanovilor ucişi de bolşevici. Fiecare secţiune este argumentată ştiinţific în aşa fel încât să fie convingătoare şi adusă în faţa cititorului în termeni accesibili şi limpezi, ca să fie edificatoare.
„Iubesc această parte a geneticii pentru că pune lucrurile în legătură firească, acolo unde le este locul; indivizii şi acţiunile lor”, argumentează Sykes. În condiţiile în care există atâtea poveşti ascunse în genele noastre încât este uşor de imaginat câte miliarde de variaţiuni pe această temă s-ar putea realiza, geneticianul britanic a ales cea mai la îndemână variantă de a începe: pe cea simplă. Poate de aceea ultima parte a cărţii cuprinde poveşti despre cele şapte femei de la temelia descendenţei europenilor, ceea ce face şi mai pregnant conturul întregii demonstraţii ştiinţifice, ducând-o la o întâlnire fastă cu literatura.
Cartea Cele şapte fiice ale Evei, de Bryan Sykes poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.