fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Colierul, de Cheryl Jarvis

ColierulPovestea unei bijuterii care devine vector de schimbare de vieţi nu este nouă, dar abordarea din Colierul a dus cartea în revista „People” şi în topul preferinţelor cititorilor. De unde atâta popularitate? De la lecţia că 13 femei reuşesc să transforme un simbol al exclusivismului într-unul al incluziunii. „Pe parcurs, reuşesc de asemeni să-şi reconfigureze călătoria prin cea de-a doua jumătate a vieţii lor”, arată autoarea.

Aşadar, într-o zi oarecare, aflată la cumpărături, agentul imobiliar Jonell McLain observă într-o vitrină un colier de diamante „pur şi simplu superb şi superb de simplu”. Şi, desigur, scandalos de scump. Trei săptămâni mai târziu, femeia continuă să fie urmărită de imaginea bijuteriei şi la un moment dat are ideea ca mai multe doamne să împartă preţul şi purtarea colierului. Prin extensie, ce-ar fi dacă s-ar putea rescrie povestea dorinţei personale şi a individualismului prin folosirea energiei colective a mai multor persoane în ajutorul altora? Zis şi făcut. Jonell se întoarce la magazin împreună cu prietenele ei, dar tot nu reuşesc să adune suma necesară.

Deschis la minte, proprietarul magazinului, Tom Van Gundy, gândeşte că soţia lui, Priscilla, ar putea contribui cu o parte din sumă, primind în schimb şi posibilitatea de a purta bijuteria, lucru care ar fi fost imposibil în condiţii normale, plus un grup de prietene. Odată afacerea încheiată, s-a stabilit ca amicele să se intâlnească la prăjituri şi apă minerală în fiecare lună.

Colierul a primit şi un nume – feminin, desigur: Jewelia, în onoarea Juliei Child, care locuia în apropiere. Încet, încet, odată cu „împărţirea” bijuteriei, doamnele au început să-şi împartă şi acţiunile, şi visele, şi speranţele. Ca un făcut, de fiecare dată când se întâlneau îşi rezolvau în linişte şi cu zâmbetul pe buze toate diferendele de opinie. Fiecare dintre ele purta Jewelia o lună, răstimp în care trebuia să facă dragoste cu bijuteria la gât cel puţin o dată. Acestea erau regulile de bază, iar de aici încolo începea creativitatea: una a purtat colierul la scufundări, alta la karaoke, alta la tir, alta la curse de motociclism.

Efectele sunt spectaculoase: una dintre prietene poartă colierul numai în pat, ceea ce îi revigorează viaţa sexuală şi un lucru duce la altul: doamna slăbeşte 25 de kilograme şi începe să îmbrace din nou haine tinereşti. Iar ca grup, femeile învaţă să strângă bani pentru cauze nobile cu ajutorul aceleiaşi bijuterii şi aceluiaşi sistem. Toată lumea învaţă că Jewelia este, până la urmă, doar un obiect şi că adevărata valoare nu este într-un preţ.

„Nu suntem ceea ce purtăm sau ceea ce deţinem”, este unul dintre aforismele de bază ale cărţii. Într-adevăr, atunci când porţi la gât un colier de diamante la un control ginecologic, este mult mai important dacă eşti sănătoasă sau, şi mai emoţionant, dacă afli că vei avea un copil decât că la gât îţi străluceşte ceva…

Romanul Colierul, de Cheryl Jarvis poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
frumoasele straine

"Frumoasele straine" de Mircea Cartarescu, acum si in limba germana

Next Article
Anatomia

Lansare Adenium la Târgul de Carte LIBREX Iași

Related Posts

Total
0
Share