fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Crimă şi pedeapsă, de F. M. Dostoievski

Rodion Romanovici Raskolnikov este poate cel mai cunoscut antierou din literatura universală, iar Dostoievski, „desenându-l”, a creionat totodată şi un model etern de personaj negativ care poate stârni empatie.

Rusia secolului XIX este locul tuturor contrastelor. Alături de clasele superioare aurite trăiesc oameni de rând, care, unii, mulţi, îşi duc zilele într-o mizerie de nedescris. Raskolnikov are un asemenea „background”, în care tronează austeritatea, cămăruţa sordidă, hainele prea uzate. Pe acest fond dezolant se dezvoltă o personalitate complicată, predispusă la debusolare, dar şi la idealism, la mustrări de conştiinţă şi zbucium interior.

crima-si-pedeapsa

Aceeaşi ţară este locul în care nici măcar o crimă nu se poate petrece „normal”: Raskolnikov ucide pentru că vrea să schimbe lumea. Victima este proprietara unei case de amanet şi asasinul crede că dacă „va scăpa lumea de un asemenea vierme” şi va folosi banii jefuiţi pentru a face lucruri bune, un asasinat nu mai este un asasinat, ci un act violent, dar justificabil. Raskolnikov chiar se asemuieşte pe sine cu Napoleon Bonaparte, considerând că, întocmai ca împăratul francez, poate „înfăptui crime dacă ele se petrec în numele unui scop nobil”. Pe lângă atacul direct al autorului la domnia unuia dintre cei mai mari duşmani ai Imperiului ţarist, cartea continuă în aceeaşi linie a evoluţiilor şi efectelor neaşteptate. Mai departe, după înfăptuirea odiosului act, mustrările de conştiinţă ale vinovatului nu urmează calea cunoscută, de regret, decât în măsura în care îi pare rău că a trebuit s-o suprime şi pe sora victimei iniţiale. Asta înseamnă de fapt că nu a reuşit să demonstreze ce dorea…

Nici ispăşirea pedepsei dictate de instanţele umane nu îi anihilează sentimentul de vinovăţie, care îl urmăreşte peste tot, generând un calvar interior demn de o vorbă celebră: „Mintea omului poate fi un adevărat iad”. La fel de uluitor este şi felul în care vine iubirea în viaţa acestui „condamnat la propria sentinţă” şi, bineînţeles, bizară este şi atitudinea faţă de viaţă a celei care îl iubeşte, Sofia Semionovna, personaj de excepţie, ilustrare a resemnării care apare, de altfel, în multe alte cărţi definitorii pentru literatura rusă. Împinsă de sărăcie la o viaţă dezonorantă, la prostituţie, fata păstrează o tărie morală şi o integritate la adăpost de promiscuitatea în care trăieşte. Ceea ce face cu trupul său diferă atât de mult de ceea ce acceptă mintea ei îmbibată de credinţă, încât personajul devine sfâşietor prin bunătatea sa, prin sufletul mare în care pot încăpea sacrificii imense pentru cauze străine de propria persoană: familie, fraţi vitregi, Raskolnikov. Pe acesta din urmă, care îşi ispăşeşte pedeapsa în Siberia, tocmai iubirea acestei femei măreţe în simplitatea ei dezarmantă, neatinsă de mocirla vieţii la care a fost condamnată, îl va salva.

Cartea Crimă şi pedeapsă, de F. M. Dostoievski se gaseste cu reducere la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Vocile, de Arnaldur Indridason

Next Article

Carti cu Libertatea: "Intre diavol si dorinta" de Lorraine Heath

Related Posts

Total
0
Share