fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Cum să-ți controlezi furia înainte de a te controla ea pe tine, de Albert Ellis și Raymond Chip Tafrate

Cum să-ți controlezi anxietatea

Ceea ce m-a intrigat în momentul în care am ales să citesc această carte este faptul că atunci când vine vorba despre furie, studiile tind să nu aprofundeze acest subiect. Știința cunoaște mult mai puține despre furie decât despre alte probleme emoționale.

Cumpără cartea Cum să-ți controlezi furia înainte de a te controla ea pe tine cu reducere de la Elefant, Cartepedia sau Libris.

Mi s-a părut interesant faptul că nu externalizarea furiei, cum mulți dintre noi am crede, ci mai degrabă gândurile și emoțiile noastre ne pot controla furia, conform lui Ellis. La fel cum iubirea naște iubire, furia naște riposte. Și, cu toate că, nimeni nu își dorește să rămână deprimat, anxios, dezgustat sau vinovat, oamenii își doresc adesea să rămână furioși, spunea Ellis.

Ideea de control a ceea ce gândim despre o situație, ne creează un sentiment de siguranță, pentru că se află în puterea noastră modul în care alegem să ne simțim.

“Nu prea poți controla în mare măsură ceea ce există cu adevărat, dar controlezi- aproape în totalitate- ceea ce gândești despre ce există. ”

Ellis dezvoltă ideea că, mai întâi, este necesar să ne înțelegem profund credințele generatoare de furie, credințe care pot fi deseori iraționale; fapt pentru care el în această carte ne ajută să ne autoaplicăm anumite tehnici ce au în vedere demontarea acestor credințe cu unele raționale. Unul dintre principiile de bază ale Terapiei Rațional-Emotive ne aduce la cunoștință faptul că nu mediul extern este cel care ne înfurie, ci noi suntem cei care ne înfuriem singuri. Eleanor Roosevelt spunea că “ceilalți pot încerca cu adevărat să te enerveze, dar, ei au nevoie de permisiunea ta pentru a reuși.” De asemenea, autorul ne vorbește despre 3 insight-uri (conștientizări profunde ale propriului comportament) și modul în care ne menținem activ un anumit tipar de a acționa în funcție de ceea ce gândim.

“Pentru a fi mai puțin furioși este necesar să conștientizăm ceea ce facem greșit.”

De cele mai multe ori, când apare o situație care ne înfurie, ne putem realiza o analiză atentă a ceea ce gândim. Ellis spunea: “Tu, la fel ca orice altă persoană, ai dezoltat un Sistem de Credințe (Belief System) pe care te bazezi, pentru a face judecăți și pentru a evalua oamenii și evenimentele.”

De exemplu, avem tendința de a ne spune “nu pot să suport” sau putem suprageneraliza o situație din perspectiva gândirii totul sau nimic. Este posibil să vă sune cunoscut gândul-  “Dacă eșuez de câteva ori în legătură cu un obiectiv important, voi eșua întotdeauna.” Aceste credințe iraționale, prin mult exercițiu, pot fi modificate cu unele raționale ce ne vor ajuta să fim noi cei care ne controlăm furia și nu invers. 😉

“Creșterea personală apare atunci când ne confruntăm cu propriile noastre dificultăți.”

Diana Costea
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Caruselul copilăriei

Caruselul Copilăriei la Cartepedia - reduceri de până la 55%

Next Article
Best Deal

Best Deal: 50% Bani înapoi + transport Gratuit

Related Posts

Total
0
Share