fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Bani din piatră seacă („Cum să vinzi gheaţă eschimoşilor”, de Jon Spoolstra)

cum-sa-vinzi-gheata-eschimosilorCum faci un star dintr-o echipă specializată în pierderea meciurilor şi cu cele mai slabe vânzări din NBA? Cum faci profitabil un perdant notoriu? Acestea sunt întrebările pe care şi le-a pus Jon Spoolstra atunci când a fost angajat de New Jersey Nets. Şi Jon a reuşit să întoarcă sorţii. Vânzările s-au triplat în trei ani; numărul deţinătorilor de abonamente a crescut cu 250%. Şi Spoolstra spune totul despre ce şi cum în „Cum să vinzi gheaţă eschimoşilor”. Nu o face pentru a învăţa pe cineva detaliile vânzărilor din NBA, ci oferă lecţii valabile oricărui business.

Cartea o poti cumpara cu reducere de aici.

Este adevărat că nu întotdeauna avem de vândut cel mai bun produs. În realitate, acest „cel mai bun” nu garantează automat şi profitabilitatea. Spoolstra argumentează cu Edmonton Oilers: de fiecare dată când câştigau Cupa Stanley, numărul abonaţilor scădea. Credeau că a câştiga le rezolva peoblemele, dar, paradoxal pentru o echipă sportivă, nu era aşa. La câţiva ani după ultimul lor campionat, aveau grave probleme financiare…

Spoolstra îşi denumeşte procedeul „Jump-Start marketing”. Iată în ce constă. Dacă nu ai un produs câştigător, găseşte ceva la el care să-l atragă pe consumator. În cazul Nets, a fost vorba despre promovarea starurilor de la adversari: „Veniţi la meciul nostru cu Chicago Bulls, ca să-l vedeţi pe Jordan în acţiune!”.

Bazele de date sunt şi ele calea cea mai rapidă de a obţine rezultate de durată în marketing: clienţii trecuţi şi prezenţi contează foarte mult. Aceşti oameni au avut sau au un interes în produsul tău şi sunt gata să bage dolari în el: „Clienţii pierduţi sunt probabil cea mai bună perspectivă de viitor”.

Este extrem de important de asemeni să se măsoare încontinuu parametrii rezultatelor investiţiei în vânzarea produsului. Orice afacere ar trebui să-şi identifice consumatorii principali şi să aibă un focus special pe ei: „Ocoliţi regulile pentru aceşti clienţi. Cu mici concesii puteţi obţine rezultate mari”.

De foarte multe ori, tăierile de personal „taie gâtul firmei”. Împuţinarea numărului de vânzători ai produsului reduce costurile, într-adevăr, dar goneşte şi clienţii care nu mai sunt serviţi. Dimpotrivă, soluţia este angajarea mai multor vânzători, care să ţină cât mai mulţi clienţi serviţi şi fericiţi. Mai mult, „în loc să bateţi capul angajaţilor cu marile schimbări pe care vreţi să le implementaţi, mai bine anunţaţi-i că faceţi mici experimente – este mai puţin ameninţător, întrucât experimentele mici nu sunt permanente decât dacă reuşesc”.

Exemplele ar putea continua…

„Cum să vinzi gheaţă eschimoşilor” este o lectură pe cât de plăcută, pe atât de instructivă. Are numeroase poveşti şi pilde concrete, care de atât de multe ori sunt semnificativ mai sugestive şi mai memorabile decât naraţiunile abstracte şi sfaturile virtuale. Cititorul poate aplica în propria afacere multe din învăţămintele pe care Spoolstra le pune cu generozitate la dispoziţia cititorilor, din propria experienţă. Aşadar, pe lângă câştigul unei cărţi scrise fluid şi foarte interesant, avem în faţă şi un posibil succes financiar în propriul business.

Cumpara cartea acum si te bookuri de reducere. Vezi aici pretul.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Grotescul statului poliţienesc (Fericirea obligatorie, de Norman Manea)

Next Article

Vandalism cu drone

Related Posts

Total
0
Share