fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Curtezana şi samuraiul, de Lesley Downer

Titlul acestei cărţi, Curtezana şi samuraiul, poate prea comercial sau poate prea esenţializat, este departe de a sintetiza o lume fabuloasă pe care Lesley Downer o deschide în faţa cititorului. O explozie de culoare, cultură şi obiceiuri ale unei lumi exotice ţâşneşte dintre paginile care au pornit de la o veche poveste adevărată a Japoniei secolului al XIX-lea.

curtezana-si-samuraiul

  • Carte publicata in 2013 de Humanitas Fiction
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Raftul Denisei
  • Format: 130×200
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 336
  • ISBN: 978-973-689-662-0

Hana (floare în limba japoneză) nu s-a gândit niciodată că va deveni curtezană. Dimpotrivă. Este soţia frumoasă, supusă şi teribil de tânără (17 ani) a unui războinic care o tratează crunt. Cu ochii plecaţi, cu sprâncenele aranjate şi cu părul îngrijit, Hana acceptă ca pe un dat toate neajunsurile unui mariaj cu un om violent, dar care pe parcursul povestirii se va dovedi a fi fost „răul cel mai mic”. Pentru că războiul o găseşte singură şi vulnerabilă. Silită să fugă din Tokyo, ajunge la Yoshiwara, locul unde nu există legi, ci doar desfrâu. Aici este vândută ca sclavă, violată şi, într-un final, determinată să înveţe să fie curtezană. O nouă „artă” i se relevă: vopsirea feţei în alb, coafarea părului în modele înalte, sofisticate, împodobirea kimono-urilor extravagante. Totul pare permis, mai puţin a iubi. Supravieţuirea are un preţ uriaş şi din nou o cruntă resemnare pare să stea ca un nor întunecat deasupra unei tinere care aproape poate fi numită copil.

Yozo Tajima este un soldat evadat din captivitate. Este un călător, un aventurier, un spadasin strălucit şi se întoarce în Japonia după ce a trăit câţiva ani în occident. Lumea pe care o regăseşte în ţara natală este cumplit de schimbată. Ca urmare, Yozo călătoreşte spre nord pentru a se alătura camarazilor săi rebeli, este capturat din nou, evadează din nou, căutând adăpost în acelaşi loc aflat deasupra tuturor legilor: Yoshiwara. Aici, în spaţiul care „nu doarme” niciodată şi care musteşte de gheişe, o întâlneşte pe Hana.

Iubirea intră în vieţile marcate de suferinţă ale celor doi ca un uragan. În fundal există războiul, o nenorocire care i-a adus unul în faţa celuilalt. Bărbatul copleşit de sentimente este decis s-o protejeze pe femeia pe care o iubeşte cu orice preţ, mai presus de camaraderie şi de propria viaţă. Dar are şi un secret primejdios despre soţul ei. Hana este hotărâtă să lupte pentru iubirea ei, dar ţine o taină care le pune ambilor vieţile în pericol. Unde merg toate acestea şi cum vor fi afectaţi cei doi îndrăgostiţi de emoţiile lor, de încărcătura din umbră, de sfâşierile conflictuale care bântuie întreaga lor lume? Este meritul cărţii lui Lesley Downer, Curtezana şi samuraiul,  acela de a creiona miresmele, exploatarea, violenţa, erotismul şi tradiţionalismul sever al unei lumi care cade greu, antrenând în cădere şi transformare nu doar oameni, ci şi destine.

Cumpara romanul Curtezana şi samuraiul, de Lesley Downer de la eMAG / Elefant / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
7
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Viaţa unui prost, de Ryunosuke Akutagawa

Next Article

Trenul orfanilor, de Christina Baker Kline

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
7
Share