fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Dan Alexe, lectura in avanpremiera din volumul “Dacopatia si alte rataciri romanesti”

dan-alexe

Dan Alexe, scriitor, jurnalist si realizator de documentare multipremiate, revine in Romania pentru o saptamana plina de evenimente.

Prima intalnire va avea loc luni, 18 mai, la ora 19.00, in Libraria Humanitas de la Cismigiu, cand Dan Alexe va citi in avanpremiera fragmente din Dacopatia si alte rataciri romanesti, volum aflat in curs de aparitie la Editura Humanitas. Cartea va fi lansata la Bookfest 2015, vineri, 22 mai, la ora 19.00, in prezenta Rodicai Zafiu si a lui Radu Paraschivescu.

Cabala la Kabul si Iubitii Domnului, doua dintre documentarele lui Dan Alexe, vor fi proiectate marti, 19 mai si joi, 21 mai, la ora 19.00, la Dianei 4.

Un simbol nimerit al identitatii de substitutie, cautata astazi de multi romani si numita de mine dacopatie, este «chipul lui Decebal» care sluteste coperta acestei carti, precum si faleza Dunarii acolo unde traversase Traian. Da, basorelieful cu Decebal: cea mai inalta sculptura in piatra din Europa (55 de metri), cioplita in stanca de 12 sculptori-alpinisti, ale carei lucrari au durat 10 ani (1994–2004), ideea si finantarea (un milion de dolari) apartinandu-i lui Iosif Constantin Dragan. Inscriptia de la baza statuii, Decebalus rex – Dragan fecit, care combina un nume slavon (Dragan) cu o banala formula epigrafica latina (X fecit), mi se pare revelatoare pentru golul identitar romanesc de azi.
Tocmai acest contradictoriu gol identitar e cartografiat in prezenta carte, fara insa a se propune modalitati de a-l umple. Cartograful cultural poate doar constata, informa, amuza, alerta. E ceea ce am incercat sa fac. Semper valete.“ (Dan Alexe)

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

10 noutati Nemira la Bookfest 2015

Next Article

Viitorul cu forme hidoase („Numărul Zero”, de Umberto Eco)

Related Posts

Total
0
Share