fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea De-a v-ați ascunselea, de Ian Rankin

De-a v-ați ascunseleaDacă vă era dor de-o poveste polițistă de calitate, De-a v-ați ascunselea poate fi o excelentă alegere. Oricât ar fi de mare provocarea de a imagina astfel de narațiuni în literatura care i-a dat lumii literare pe Sir Arthur Conan Doyle sau pe Agatha Christie, iată că Ian Rankin reușește să se afirme.

Detectivul Rebus are obiceiul de a vedea dincolo de aparențe, de a ieși din mimetism și de a se implica acolo unde nimeni altcineva nu pare dispus să facă asta. Este și cazul drogatului care zace mort undeva în Edinburgh, cu picioarele desfăcute, practic împrăștiat pe o podea, între două lumânări. După prima impresie – doar un alt dependent terminat și nimic mai mult… – rotițele din mintea lui Rebus încep să se învârtă. Știe că orașul ascunde multă trădare, mizerie și ticăloșie în spatele fațadelor care îi atrag pe turiști. Există și un Edinburgh al prostituatelor, al criminalilor, al bolnavilor de SIDA uitați de toată lumea, al violenței și al micilor afaceri murdare de la colțul străzii tot așa cum există un oraș al festivalurilor faimoase în toată lumea. De aici investigația, cu atât mai mult cu cât în proximitatea cadavrului care nu contează pentru nimeni există un însemn satanic. În timp ce colegii săi consideră că este doar un alt caz de supradoză, Rebus știe în adâncul ființei sale că la mijloc este mult mai mult de atât. O martoră îi spune că ultimele cuvinte ale victimei au fost „Ascunde-te!”. De aici pleacă omul legii în adâncurile tenebroase ale orașului, pentru a-i face dreptate unui tânăr prea devreme „concediat” și în viață și după moarte.

Una dintre piesele de rezistență ale cărții De-a v-ați ascunselea este personajul principal. Inspectorul Rebus este o combinație atrăgătoare de melancolie, cinism, inteligență, umor și un perfecționism care îi enervează pe toți superficialii care nu vor să fie deranjați – cam ca-n viață. Este obsedat de profesia lui și o duce dincolo de obligațiile din fișa postului; a fi polițist i-a centrifugat întreaga viață și în afara acestui perimetru parcă nici n-ar ști ce să facă cu el însuși. Cu un astfel de erou intră autorul în adâncurile orașului care pregătește multe surprize macabre. Rebus și-l ia alături pe sergentul Brian Holmes, „un om care nu-l cunoștea pe Rebus suficient de bine încât să apuce să se plângă de faptul că este ținut departe de informații sau folosit ca un motor”. Etapă cu etapă, Rebus trece printr-o radiografie generală mai toate palierele sociale dale metropolei, pentru că, nu-i așa, circulația drogurilor în natura umană nu ține cont de clasă. Complotul și deznodământul vă vor ține cu siguranță captivați și probabil veți decide să citiți și celelalte povești din seria care are în centru un polițist cu personalitate.

Romanul De-a v-ați ascunselea, de Ian Rankin poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
5
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Timpul

Noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, nr. 215, din februarie 2017

Next Article
Serile Nautilus

Nemira lansează Serile Nautilus, un eveniment pentru iubitorii cărților SF

Related Posts

Total
5
Share