fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Despre credință și bogăție (recenzie la cartea “Templierii”, de Thomas Keightley)

Templierii Thomas Keightleytemplierii-o-societate-secreta-din-evul-mediu, trad. Monica Medeleanu, ed. Herald, 2013

Ordinul Templierilor a fost o societate secretă creștină (catolică) din Evul Mediu, fiind înființată de Hugo de Payens în anul 1119. La început erau foarte puțini (nouă la număr) și scopul lor era acela de-a apăra de tâlhari pelerinii care veneau în Țara Sfântă. Ei erau călugări militari, apărând cu viața creștini fie pe lungul drum în Țara Sfântă, fie mai târziu în războaie.

O lungă vreme au fost săraci, chiar și după ce a fost întemeiat ordinul lor, cunoscut oficial de Biserică și sub numele de Sărmanii soldați ai lui Cristos și ai Templului lui Solomon sau Ordinul Templului. Au fost puși mereu în opoziție cu ospitalierii, alt ordin creștin, cunoscuți sub numele de Cavalerii din Malta, opus lor și care a existat în aceeași perioadă cu templierii (supraviețuind nimicirii Ordinului Templierilor care a dispărut definitiv în 1314).

”Ostilitatea dintre templieri și ospitalieri a persistat, cu toate că puterea creștină era exercitată acum numai asupra Acrei. Templierii erau aliați cu prințul Damascului, ospitalierii erau prieteni cu sultanul Egiptului. Dușmănia față de templieri sporise îndată ce aceștia îi deposedaseră pe cavalerii teutoni de proprietățile lor din Siria.” (p. 49)

Autorul descrie perioada când templierii începuseră să fie din ce în ce mai puternici. De unde venise puterea lor? Totul a început când pelerini, oameni bogați, preoți și alții au început să le doneze templierilor pământuri și vaste proprietăți, dar și datorită faptului că bula papală din 1139 prevedea că templierii puteau circula liber dincolo de granițele vest-europene, că nu plăteau taxe și răspundeau doar în fața papei.

Pe măsură ce ordinul a crescut și teritoriile lor au crescut. De asemenea, s-au format mai multe categorii în interiorul ordinului și anume: cavalerii, capelanii și frații slujitori. ”Fiecare cavaler era înzestrat cu haine, arme și echipament de luptă, suportate din fondurile ordinului, veșmântul fiind o tunică lungă și albă, semănând îndeaproape ca formă cu cea a preoților și având o cruce roșie în față și în spate, cingătoarea se afla dedesubt, peste cămașa de in. Peste aceasta, purtau roba albă cu cruce roșie (brațul de jos fiind cel mai lung, astfel încât semăna cu cea pe care a pătimit Mântuitorul) pe partea din stânga a pieptului. Capul era acoperit cu o bonetă sau glugă prinsă de robă.” (p. 60)

Pe lângă templieri, mai existau și afiliați care beneficiau pe o perioadă scurtă de ajutorul acestora, având de câștigat pe toate planurile. În afară de aceștia mai existau și ajutoarele (slujitori, prinți etc.) numiți oblates care erau trimiși în slujba templierilor pentru a face diverse munci, dar fără a se numi membrii.

Puterea templierilor a crescut considerabil datorită influenței pe care o aveau în multe țări, dar mai ales datorită bogăției lor. În capitolul dedicat proprietăților templierilor autorul face o foarte mare înșiruire de castele, case, proprietăți etc. încât pare extraordinar cum o societate atât de mică la început a putut să acumuleze atât de mult, multe fiindu-le donate.

Bineînțeles, o dată cu bogăția a început și corupția și comportamentul neadecvat credinței lor de la începuturi. Iar declinul nu a fost departe. Ajuns la conducere, regele Franței, Filip al IV-lea, cunoscut și sunt numele de Filip cel Frumos, și-a făcut o misiune din a distruge ordinul. Astfel că, proclamându-l papă pe Clement al V-lea și influențându-l împotriva templierilor, a început să-i aresteze începând cu 1307, iar până în 1313, când ordinul a fost desființat, templierii au fost persecutați foarte mult, cel mai grav fiind în Franța unde au fost torturați și forțați să recunoască acuzele (absurde) aduse Ordinului Templierilor.

În 1314, maestrul Jacques de Molay împreună cu alți cavaleri de ordin înalt au fost arși pe rug (precum mulți alții în trecut), iar atunci se zice că el a strigat că Papa Clement și Filip cel Frumos vor muri în curând, iar prezicerea s-a îndeplinind, cei doi murind în termenele spuse de maestru.

Mi-a plăcut foarte mult cartea, pare foarte bine documentată, fără dorință de epatare sau de-a exagera în ideea de a vinde. Am mai citit înainte despre templieri, evident, se pot cerceta multe aspecte legate de Ordinul Templierilor, cum ar fi presupusa comoară lăsată în urmă sau alte lucruri de mare importanță istorică (Sfântul Graal, de exemplu) care se spune că ar fi fost în posesia lor.

Acest volum este mai mult o istorie a templierilor, începând cu apariția lor și încheindu-se cu finalul tragic și nedrept, fără a se discuta și alte ipoteze care s-au adus în discuție de-a lungul vremii.

Emilia Zăinel

Cartea poate fi cumparata si online, cu reducere, de aici.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

AROMA DE ESCAPADA CULTURALA: Lansarea colectiei COLIBRI, Editura Herald

Next Article

50% reducere la pachetele cadou Nemira

Related Posts

Total
0
Share