fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Despre dragoste şi alţi demoni, de Gabriel Garcia Marquez

Parcă nicăieri stilul inconfundabil al lui Garcia Marquez – acel amestec teribil de adevăruri ce par magice şi magie care pare mai apropiată decât pielea omului – nu este mai pregnant decât în Despre dragoste şi alţi demoni. Prima dovadă este chiar deschiderea cărţii, cu excavaţiile din zona unei foste mănăstiri care dau la iveală o şuviţă de păr roşie-cupru a unei marchize în vârstă de 12 ani, Sierva Maria de Todos los Angeles, decedată cu două secole înainte.

despre-dragoste-si-alti-demoni

Povestea este simplă. Sierva Maria este unicul copil al lui Don Ygnacio de Alfaro y Duenas, marchiz de Casalduero şi stăpân la Darien. Este „un om funebru, palid ca un crin, pentru că vampirii îl goleau de sânge în timp ce dormea, efeminat”. Mama fetiţei este Bernarda Cabrera, cea de-a doua soţie a marchizului, o reprezentantă a claselor de jos, fostă negustoreasă care sfârşeşte prin a se îndrăgosti de un sclav numit Iuda Iscariotul, dependent de sex violent, cacao şi miere fermentată. Prima iubire a nobilului a fost o cântăreaţă nebună, Dulce Olivia; prima sa soţie, Dona Olalla de Mendoza, moştenitoarea unui Grande spaniol, fusese ucisă de un fulger magic trimis asupra ei de iubită atunci când, după ani de eforturi, reuşise să-şi convingă soţul să renunţe la virginitate. Precupeaţa care îi este azi nevastă a reuşit să-l seducă pe îndurerat, dar s-a umplut de ură faţă de rodul „iubirii” lor, aşa încât fata a fost crescută de sclavii negri din spatele curţii şi învăţată să se închine la zei africani, să cânte cântece „negre” şi să vorbească limbi ciudate. Spre deosebire de vitalitatea lor şi de felul aprig în care îşi trăiesc viaţa, spaniolii par decăzuţi, pervertiţi, slabi.

Aşadar, fetiţa creşte fericită şi liberă în ritmul african până în ziua în care este muşcată de un câine. Abia atunci părinţii şi autorităţile o observă şi, deşi rana se vindecă, micuţa este considerată a fi posedată de un demon. Se trece, ca urmare, la „vindecarea” ei prin tot felul de „cure” barbare. În scenă intră exorcistul Cayetano Delaura, un preot viguros cu o pasiune secretă pentru romanele de dragoste, care face o pasiune (împărtăşită!) pentru fata cu părul roşu. Opozantul său este medicul evreu Abrenuncio de Sa Pereira Cao, care reprezintă raţiunea într-o lume a credinţelor pervertite. Amândoi, fireşte, fiecare pe calea sa, urmăresc însănătoşirea trupului şi sufletului copilei, care, prinsă între aceste curente gigantice, va sfârşi prin a deceda.

Aceasta este povestea. Unde sunt demonii din titlu? Episcopul care vede în rabini modalităţi prin care demonii intră în trupurile oamenilor; călugăriţa care vede în fiecare gest al micii Sierva Maria ceva supranatural, legat, cum altfel, de vreo vrăjitorie; mentalitatea propriului tată, care, întrebat dacă este adevărat că „dragostea învinge totul”, răspunde: „Este adevărat, dar te sfătuiesc să nu crezi aşa ceva”. Din nou, Gabriel Garcia Marquez pledează în favoarea ideii că adevăraţii fermenţi ai distrugerii din oameni sunt credinţele greşite. Şi face asta în felul său unic, fermecător.

Cartea Despre dragoste şi alţi demoni, de Gabriel Garcia Marquez o gasesti la Elefant / eMAG / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lista Anutei: Zece carti scrise de autori romani

Next Article

Festivalul FanMOVIE, organizat de copii pentru copii în perioada 18 – 20 septembrie 2015

Related Posts

Total
1
Share