fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Despre timp și speranță. Când totul s-a pierdut!

,,Viața noastră stă închisă asemeni unei cărți din care am citit o vreme.

Copilul-umbră
Cumpără cartea cu reducere

De unde vine oare acea putere interioară umană de a trece mai departe peste cele nedorite în viață? De unde începe și unde se termină ceea ce nu mai este? Cine le scrie, cine ne rânduiește destinul și pașii? Iată câteva întrebări la care vom afla răspunsul din Copilul-umbră de P. F. Thomese. O carte frumoasă, dar tristă. O carte zguduitoare, dar care prezintă realitatea. Oricât de dureroasă ar fi ea. O carte premiată încă de la prima apariție din 2003 în Olanda și publicată în peste cincisprezece țări.

Copilul-umbră este povestea morții fiicei autorului, o tragedie peste care cu greu poți a trece. Structurată sub formă de eseu, dar nu este eseu, structurată sub formă de poem în proză, dar nu este poem în proză, cartea este un monument al durerii, scrisă cu duioșie și nostalgie, prezentând în lungile meditații asupra vieții interiorul sufletului uman și trăirile sale întunecate. Încă de la început ne izbește fără cale de întoarcere o întrebare la care răspunsul este aproape de negăsit: ,,Unei femei care-și îngroapă soțul i se spune văduvă, unui bărbat rămas fără soție, văduv. Un copil fără părinți e orfan. Dar cum se numesc tatăl și mama unui copil care a murit?

Introspecția, rememorarea clipelor fericite, intuirea unor momente viitoare imposibile prin realitatea prezentului, dar și atentele descrieri sunt tot atâtea motive pentru care această carte trebuie citită și înțeleasă așa cum este ea: reală, palpabilă, povestită. Dincolo de speranță se naște visul și invers în încercările firești de a pricepe de ce și cum de s-a putut întâmpla o astfel de interpretare a rolurilor din viață: ,,Viața noastră stă închisă asemeni unei cărți din care am citit o vreme. Acum, când vrem s-o deschidem din nou, nu mai găsim pagina la care eram. Încercăm să citim la întâmplare un pasaj, dar nu, nu recunoaștem nimic, de parcă am fi nimerit într-unul din acele romane rusești în care personajelor li se tot schimbă numele. Complicatele peripeții nu ne spun nimic, nu, sigur n-am ajuns acolo. Dar nici dacă răsfoim cartea în sens invers n-ajungem într-un punct în care să putem spune: da, sună cunoscut”.

De aici la vis și uitare nu mai e decât un pas, o lungă respirație care, cu siguranță, nu va putea fi uitată niciodată. Ca și fericirea, de altfel – cu toate că fericirea pierdută nu mai poate fi refăcută oricât de mult ne-am dori sau am visa să o putem readuce. De aceea, la un anumit moment dat, P. F. Thomese scrie: ,,Se spune că timpul vindecă. Mai corect ar fi însă: timpul repetă. E un exercițiu de repetare. Repeți unul și alecași lucru până când, în cele din urmă, uiți cum a fost la început și ,,Fericirea e atât de aproape, mai-mai s-o prind cu mâna. Dar când m-aplec să o ating, mă lovesc cu funtea de sticla groasă. Așa de-aproape.

Iată așadar tema timpului transpusă cu valențele sale atât de concis, ferm, apăsat, cu regret și durere. Cum nimic nu poate fi schimbat din trecut, căci omul nu are această ,,putere”, lăsăm timpul să curgă implacabil ca și cum totul ar fi fost altfel. Un altfel imposibil, dar imaginat: ,,Când ai pierdut suficient de mult, timpul trecut devine, cu timpul, ceea ce a fost la început timpul viitor: visul unei depărtări în care poți dispărea, un orizont dincolo de care sunt posibile oricâte noi încercări și unde, în ciuda sfârșitului a tot și a toate, speranța, misterioasă, continuă să existe. Atât ne mai rămâne: speranța – această ultimă redută a omului.

Cartea Copilul-umbră de P. F. Thomese poate fi cumpărată cu reducere de la Libris.

Recenzie de Adrian Stângă

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Commedia dell’ arte

Eveniment editorial: Commedia dell’arte. O istorie a spectacolului în imagini, de David Esrig

Next Article
dezvoltare personală

Reduceri de până la 85% la cărțile de dezvoltare personală

Related Posts

Total
0
Share