fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Destin şi furie, de Lauren Groff

Destin şi furieInstituția căsătoriei, atât de veche și totuși atât de nouă, exploatată, ca temă, de când există și totuși încă un mister, este, poate, cel mai dificil de abordat într-un roman. Mai ales dacă cititorul se așteaptă să „se întâmple” ceva, „some action” adică. Poate de aceea, atunci când descoperim o poveste bună pe acest subiect, merită din plin atenția noastră. Este cazul volumului Destin şi furie, pe care „Bookuria” vi-l recomandă ca pe o lectură cu valențe mult extinse deasupra studiului unei relații.

„El este cel de la care nu ne putem lua privirea. El strălucește”. Cine este el? Lancelot (Lotto) Satterwhite, un irezistibil, un narcisist, altfel băiat bun, dar genul acela de tip nonșalant, parcă mereu expus hazardului, care atrage atâtea femei predispuse penumbrei sociale. Este cazul Mathildei Yoder, care pare, cel puțin în prima parte a cărții, a sta în culisele imaginii lui Lotto. El este cel despre care familia crede cu obstinație că este destinat măreției: „Acești adulți considerau că este special, un băiat de aur”. Tânărul nu i-a dezamăgit, devenind un scenarist de oarecare notorietate. Postura se potrivește felului său extrovertit, onestității și deschiderii pe care le poartă la vedere ca pe niște stindarde. Poate de aceea are nevoie de ea, pentru a-l contrabalansa cu felul ei ascuns, retras în sine, sau pentru că urmele acelei tragedii din trecut nu s-au cicatrizat, ci doar s-au închis…

Groff trece apoi la Mathilde, pentru un portret opus. Fără a fi definită de ideea că va deveni „cineva”, este ocupată cu reglările de conturi din viața ei; mereu și mereu, cât mai multe scoruri de egalat cu existența. Are, la rândul ei, un punct de cotitură în trecut, dar, spre deosebire de cazul lui Lotto, nu a fost atunci doar vina sorții; din accest motiv, al unui mare schelet în dulap, femeia este nemiloasă, într-o discreție totală. Nici iubirea și nici devoțiunea absolută pentru bărbatul pe care îl iubește nu clintesc în esență această sete de răzbunare direcționată spre orice, la orice oră.

Cum își văd relația cei implicați în ea? Satisfăcut și încrezător, bărbatului îi este suficient ce are și percepe căsnicia așa cum ar percepe-o un public care ar asista la parcursul ei; așadar, ca pe un spectacol bun. Femeia, însă, are un bagaj de taine atât de sinistre, încât nimic nu este în realitate ceea ce pare a fi.

Pe acest montaj se derulează un complot care ține cititorul cu respirația tăiată. Poveste de o mare complexitate, spusă în fraze acute și țintitite spre maximum de efect, cartea Destin şi furie absoarbe, țintuiește, este „stat în stat” pentru cititorul captat în tot acest eșafodaj care include tragedie, comedie, erudiție, strălucire și o profundă cunoaștere a naturii umane și a felului în care reacționează la iubire și se transformă (sau doar transformă…) în mariaj.

Cartea Destin şi furie, de Lauren Groff poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris, Cărturești sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
recomandări

Recomandările zilei - 8 septembrie 2016

Next Article
reduceri RAO

Ultima zi cu mari reduceri la cărțile RAO + transport gratuit

Related Posts

Total
0
Share