fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Detectivii sălbatici, de Roberto Bolano

Detectivii sălbaticiPoţi fi în acelaşi timp un poet prin construcţia interioară şi un pictor al realismului în proză la exterior? Complexul Roberto Bolano a demonstrat că este perfect posibil ca din cele două ipostaze să rezulte un imaginativ unic, o abordare plină de sevă a fiecărui punct care se mişcă în naraţiune.

Detectivii sălbatici – Suntem în Mexico City, în anii 1970. Povestea începe cu jurnalul unui rebel – poet, fireşte – de 17 ani, pe nume Juan García Madero, care se alătură unei formaţiuni de gherilă – literară, fireşte – numită „realiştii viscerali”. Grupul este condus de alţi doi poeţi, Arturo Belano (correspondent al autorului) şi Ulises Lima. Este un duo nebun care va mai apărea în opera scriitorului. Aşadar, viaţa boemă este în toată plenitudinea ei. Cum scapă Bolano de a cădea în capcana ilustrării unei găşti de infatuaţi, plini de preţiozitate şi aburiţi de narcisism? Prin stil. Autorul este sensibil, talentat, plin de umor şi salvat de realism. Atmosfera în care grupul de poeţi are tot felul de „aventuri” este solid creionată, tonul este proaspăt şi în plus autorul are abilitatea de a fi, de fiecare dată când este nevoie, uimitor de „neliterar”. Creionează un Mexico City în care apare aproape firesc pentru unii să se plictisească îngrozitor şi să-şi imagineze despre ei înşişi că sunt piscuri ale literaturii dacă au un strop de talent (sau de abilitate, poate fi suficientă să păcăleşti…). „Plictisiţi toată ziua, dar scriind şi citind ca nişte motoare cu aburi”, povesteşte în jurnal aspirantul la titlul de poet. Şi aflăm că unul dintre amicii săi literari a împărţit poezia în trei categorii fără drept de apel: heterosexuală, homosexuală şi bisexuală. Unii sunt chiar sătui de ceea ce fac şi cred că poezia de până la ei este destulă, dar „mai devreme sau mai târziu tot voi fi nevoit să comit vulgaritatea de a scrie”.

Aceşti „idealişti” nu sunt totuşi atât de rupţi de realitate precum le-ar spune „poza” de preţiozitate; mint, fură (cărţi în special), fac sex pe unde apucă şi cu cine se nimereşte (inclusiv cu una dintre fiicele dezechilibrate mintal ale unei familii aşijderea), devin obsedaţi fără vreun motiv de autori trecuţi în nefiinţă şi câte altele, menite să le omoare timpul. Trăiesc ca într-o casă a Satanei şi asta are urmări: Bolano ne introduce abrupt în lumea seacă a celor care au fost atinşi de acţiunile rebelilor, mărturii consemnate prin sistemul unor interviuri. Martori, amici, inamici, iubite şi cunoştinţe ale „cuplului poetic” Belano-Lima sunt chestionaţi în legătură cu soarta sau opera celor doi, dispăruţi la un moment dat în direcţia deşertului. Cu fiecare mărturie, cartea Detectivii sălbatici devine tot mai întunecată şi nimeni nu pare să-şi mai aducă aminte, după doar două decenii, de „realiştii viscerali”…

Romanul Detectivii sălbatici, de Roberto Bolano poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
foe

Lansare de carte: "Foe" de J.M. Coetzee

Next Article
Totul despre

6 volume National Geographic Kids – Totul despre (din 5 aprilie 2016)

Related Posts

Total
1
Share