fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Dezbatere Humanitas: “Jocul cu timpul in naratiune”

Miercuri, 11 noiembrie, de la ora 19, in cadrul “Serilor italiene”, la Libraria Humanitas de la Cismigiu va avea loc dezbaterea “Jocul cu timpul in naratiune” pornind de la romanul De trei ori in zori de Alessandro Baricco, recent aparut in colectia “Raftul Denisei”. La dezbatere vor participa Marius Chivu, scriitor si critic literar, Vlad Russo, senior editor Humanitas si traducatorul volumului, si Smaranda Bratu Elian, cunoscut italienist si traducator, coodonatorul colectiei “Biblioteca italiana” a Editurii Humanitas.

Accesul se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 0728 859 068 sau pe adresa de email ioana.iancu@humanitas.ro, in limita celor 60 de locuri disponibile, pana in data de 11 noiembrie, ora 18.30.

jocul-cu-timpul

Evenimentul se desfasoara in parteneriat cu Centrul de studii interdisciplinare al studentilor italienisti, Colectivul de limba si literatura italiana a Universitatii din Bucuresti.

De trei ori in zori, noua fictiune a lui Alessandro Baricco impresioneaza, dincolo de virtuozitatea stilistica, prin umanitatea personajelor, prin poezia luminoasa a descrierilor si prin povestile vietilor unor cupluri intamplatoare, care se condenseaza in trei secvente, la ora cand ziua se ingana cu noaptea.
In toiul noptii, o femeie in rochie de seara se adaposteste in camera de hotel a unui om de afaceri cu care poarta o lunga discutie, minata de o tensiune surda, pana in ceasurile dinaintea rasaritului. O fata se intinde la vorba intreaga noapte cu receptionerul hotelului, cautand pretexte ca sa nu urce in camera unde o asteapta tanarul violent care se arata a-i fi iubit. Un baietel scapat din flacarile ce i-au mistuit casa si familia e rapit din camera de hotel de politista pusa sa-l vegheze. Si, ca intr-o piesa muzicala, in lumina palida a diminetii, cand pe lume pare sa nu se intample nimic, situatiile stranii in care plutesc cele trei cupluri isi gasesc o neasteptata rezolvare.

“Cezuri, franturi, spatii albe, omisiuni alcatuiesc tesutul fragil si aspru al acestui triptic exiguu care transforma fiecare detaliu intr-o invaluitoare discontinuitate, intr-o conexiune accidentata de perplexitati sonore si de rostiri atenuate. O tesatura stilistica compozita, impestritata si irizata de consonante, aflata in deplin acord cu scriitura aeriana si muzicala a autorului.” (Il Tempo)

De acelasi autor: Castele de furie (Humanitas Fiction, 2007), Barbarii. Eseu despre mutatie (Humanitas, 2009), Emaus (Humanitas Fiction, 2012), Novecento (Humanitas, 2002; Humanitas Fiction, 2013), Mr. Gwyn (Humanitas Fiction, 2014), Matase (Humanitas Fiction, 2015).

Initiat in anul 2010 de prof. Smaranda Bratu Elian, ciclul de manifestari “Serile italiene” isi propune sa aduca in fata publicului dezbateri semnificative prin actualitatea lor, ce au drept punct de pornire traduceri ale unor opere scrise de autori italieni.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lansare de carte: Destinul lupului singuratic, de Adrian Christescu

Next Article

Un pumn de ţărână, de Evelyn Waugh

Related Posts

Total
0
Share