fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Din 12 septembrie sunteti asteptati la Zilele Muzeului Taranului

zilele_muzeului_taranului_romanEvenimentul cheie al acestui an este expozitia Transporturile traditionale din Romania, care va fi deschisa pe 19 septembrie 2013, in salile Oaspeti si Irina Nicolau.

Expozitia, inedita in peisajul muzeal, isi propune a fi o sinteza a mijloacelor de transport traditionale utilizate in Romania. De la transportul greutatii pe crestetul capului la sareta, de la traista de umar si leganusul de spate la carul pentru fan, de la sanie la lotca sau la caruta pictata dobrogeana, expozitia va pleda pentru intelegerea transportului traditional ca parte componenta a civilizatiei traditionale rurale. Vor putea fi admirate vehicule cu roti (car, caruta, faeton, sareta, dric, caruta de pompieri), cu talpi (sanii de oras, de padure, de armata) sau mijloace de transport care se deplaseaza prin plutire alaturi de o mare varietate de mijloace de transport confectionate din textile (traiste, desagi, saci, glugi) din lut (oale, oale cu manusa, ulcioare, plosti) si din lemn (sei, corfe, patine, varzobi, bote, butoiase si butoaie).

Expozitia reuneste, pentru prima data, trei mari muzee, care detin un patrimoniu definitoriu pentru abordarea acestei teme: Muzeul National al Taranului Roman, Complexul National Muzeal „Astra“, Muzeul National al Agriculturii.

Nu ratati nici in acest an, Targul iconarilor si al mesterilor cruceri. Timp de trei zile, copiilor si celor care vor sa cunoasca atelierul nevazut al icoanelor si al crucilor de mana, le facem invitatia de a descoperi cum se deseneaza izvoadele si se zugravesc sfintii, cum se insemneaza si se incrusteaza pristolnicele si icoanele de vatra in cadrul unor ateliere-intalniri cu cativa dintre iconarii si crucerii al caror drum dezvaluie cautari si reconstituiri personale ale mestesugului Icoanei, dar si o raportare adecvata la canon si traditie.

Cinefilii sunt asteptati la o retrospectiva Mircea Daneliuc, care va avea loc la Studioul Horia Bernea. Regizorul, scenaristul, actorul si scriitorul Mircea Daneliuc va veni la proiectii pentru a se intalni si a discuta cu publicul si pentru a lansa doua dintre cele mai recente carti ale sale.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

50 de pachete exceptionale cu reducere de pana la 50%

Next Article

Saptamana premiantilor, frumoasa idee de la Nemira

Related Posts

Total
0
Share