fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Din zbuciumul captivității, de maior Gheorghe Caracaș

Din zbuciumul captivitățiiLumea întreagă continuă să fie plină de conflicte de tot felul, latente sau stringente, aprinse sau înghețate, sângeroase sau cibernetice. Așa cum sămânța de scandal din oameni și națiuni nu pare să fie stârpită în nicio eră, nici operele menite să fie lecție nu vor înceta să apară. La împlinirea unui secol de la intrarea României în Marele Război, care avea să fie și cel de reîntregire, cartea Din zbuciumul captivității este ca un film documentar pentru cei care vor să audă, să învețe, să tragă concluzii și să spere la altceva decât teamă pentru cei ce vin după noi.

Să fii prizonier în Primul Război Mondial a fost un calvar greu de imaginat astăzi. Maiorul Gheorghe Caracaș evocă, într-o simplitate stilistică menită să accentueze exact dramatismul acelor vremuri și situații, ce a făcut războiul din oameni din toate taberele și mai ales cât de ferm și de puternic poate fi sentimentul național, atât de dominant în Europa, în fața unor situații-limită și lipsuri grave, elementare, subumane. „Primele adieri ale primăverii ne descrețiră frunțile. Realipirea Basarabiei la Patria-mumă fu semnalul întrezăririi unei realizări a idealului nostru. Rușii, care după pacea de la Brest-Litovsk nădăjduiau o schimbare în bine, aveau o crudă decepție”. Alți captivi îndurau și foamea, și frigul, și disperarea: „Nemții intraseră în adâncul Rusiei și jefuiau în mod sistematic bunurile țării. Zilnic treceau chiar prin fața fortului nostru sute de trenuri încărcate cu cereale, vite, lemne și alte bogății.Sărmanii ruși priveau cu lacrimi în ochi comorile smulse fără milă din trupul țării lor. Erau tratați, totuși, cu aceeași asprime ca și în trecut, nicio schimbare, nicio ușurare a sorții lor de până atunci. Dar cui se puteau plânge? Cui puteau arăta oare păsurile lor? Sufereau, sărmanii, fără nicio nădejde”.

Pagină cu pagină, cititorul este acolo, în tumultul unei lumi de oameni de diferite naționalități capturați de germani; ca întotdeauna, vesticii erau… mai altfel – grație unor acorduri de reciprocitate, prizonierii francezi și belgieni o duceau mai bine decât cei români și ruși. Fără hrană și cele necesare, spiritualitatea a intrat în linia întâi a preocupărilor: s-au apucat să învețe limbi străine. S-au dovedit de o umanitate exemplară, manifestând camaraderie și compasiune. Au demonstrat spirit de disciplină, menținând ordinea și curățenia. Toate acestea în condiții de neimaginat, în zorii unui secol în care dezvoltarea societății, și așa precară, fusese mutilată de cea mai mare tragedie umană a secolului trecut. Europa era o ruină, în est răsărea bolșevismul nemilos, în vest se prăbușeau cu zgomot imperii, trăgând sub dărâmături națiuni întregi și totuși, la nivelul militarului obișnuit, umanitatea transcedea cutremurele istoriei, aranjamentele politicienilor, ucigătoarele ambiții geopolitice.

În vremea prizonieratului, prea mulţi dintre români, sârbi sau ruşi şi-au pierdut viaţa din cauza subnutriţiei, frigului, durităţii condiţiilor impuse de către autorităţile germane şi austro-ungare. Tot ceea ce relatează maiorul Gheorghe Caracaș, de la stupoarea în fața bogăției și organizării exemplare a nemților la teama că săraca Românie nu avea cum să câștige un conflict cu asemenea colos și la experiența lagărelor de prizonieri este tabloul unei generații sacrificate. Și-a pus vreodată cineva întrebarea cu ce fel de sindrom post-traumatic, atât de la modă astăzi, au trăit acești oameni după ororile Primului Război Mondial, urmate de sărăcie, foamete generalizată și încă un război mondial? Oare, pe lângă cuvenita reverență în fața celor care au edificat România mare stând aproape desculți și înfometați în fața unor mașini de război perfecte, nu se cuvine, la nivelul societății, și un efort de a cultiva mai puțină dezbinare și mai multă onoare? Cartea Din zbuciumul captivității, plină de cel mai firesc patriotism a soldatului Gheorghe Caracaș este un foarte bun punct de pornire pentru oricine vrea să ridice fruntea, în numele unor principii, orice-ar fi.

Cartea Din zbuciumul captivității poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
scanteia pasiunii

Carti cu Libertatea: Scanteia pasiunii, de Amanda Quick

Next Article
adulter

Lista Anutei: Zece carti despre adulter

Related Posts

Total
0
Share