Toate timpurile, toate modele, mai toate societăţile şi mai toţi scriitorii au atins tema adulterului. Chiar dacă au trecut decenii de la o revoluţie sexuală care a schimbat forma lumii, fondul este cam acelaşi: înşelarea partenerului oficial a fost şi este considerată o încălcare a legilor sociale şi morale. De la această „masă” nu puteau lipsi marii autori ruşi, titani ai literaturii mondiale, care au tratat în toate felurile această temă, de la pedepsirea vinovatei în „Anna Karenina” la Doamna cu căţelul, cu care Cehov este mult mai înţelegător (chiar dacă o cheamă tot Anna).
- Carte publicata in 2015 la Editura Litera
- Cumpara cartea cu reducere
- Numar pagini: 320
- ISBN: 978-606-741-958-0
Aşadar, bancherul Dmitri Dmitrich Gurov, căsătorit, petrece o vacanţă în Yalta, singur, ocazie cu care o seduce pe tânăra Anna Sergeevna, de asemeni căsătorită şi tot singură în vacanţă. Fireşte, la început există întâlnirea care îi marchează pe amândoi. Dmitri este un tip rece, seducător, conştient de uşurinţa cu care poate face victime în rândul femeilor, dar în acelaşi timp extrem de erotic. În Anna, femeia singură, care plimbă un căţel şi este plictisită de moarte, „îşi găseşte naşul”; cade fermecat de timiditatea ei, de subţirimea taliei ei şi de minunaţii şi triştii ei ochi cenuşii.
Apoi cei doi se plimbă pe dig, Dmitri o sărută cu pasiune, se iubesc în hotel. În timp ce Anna este plină de remuşcări, el îşi taie o felie de pepene. Este într-adevăr chiar atât de puţin afectat de acest debut de relaţie? Autorul arată că nu. Sentimentele lui alternează puternic, ritmic, între cinism şi lirism. Cât despre femeie, ea pare devastată, ruşinată de-a binelea şi profund afectată de ceea ce a făcut. La terminarea vacanţei, cei doi îşi spun că scurta lor „affaire” s-a încheiat.
Bărbatul îşi acordă o lună să uite de Anna. Viaţa lui la Moscova se derulează trepidant, aşa că acest lucru pare posibil. Dar desoperă că este îndrăgostit de ea, că viaţa fără Anna din vacanţă este „fără zbor”. Fără să se gândească de două ori, merge în oraşul de provincie în care locuieşte femeia visurilor lui, decis s-o revadă. Dar acasă nu este nimeni. Totul este cenuşiu: localitatea, gardul care înconjoară imobilul, covorul de la intrare, cuverturile de pe sofale. Constrângere, frustrare, închidere în sine, toate se zbat în pieptul omului care vede în jur imaginea efectului pe care îl are dragostea dintre doi oameni căsătoriţi cu alte persoane într-o vreme în care divorţul era de neimaginat. În fine, Dmitri o găseşte pe Anna la teatrul din localitate. Cei doi se îmbrăţişează, cuprinşi de pasiune, aproape în văzul lumii. Femeia îi jură că va veni la el, la Moscova. Şi se ţine de cuvânt.
Cei doi încep să se vadă de câteva ori pe an şi doar Dumnezeu ştie ce se alege de viitorul lor, întrucât Cehov nu ne spune decât că prezentul este plin de melancolia aceea care însoţeşte ideea că unele lucruri sunt mai presus de noi…
Cartea Doamna cu căţelul, de A.P. Cehov poate fi cumparata de la Elefant / eMAG / Litera.