fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Doar un „clişeu”? („Adulter”, de Paulo Coelho)

adulter-paulo-coelhoPerfecţiunea ajunge să plictisească şi chiar să obosească, pare să transmită Linda, personajul central al romanului „Adulter”, semnat de Paulo Coelho. Pe scurt, o ziaristă cu o căsnicie exemplară, cu doi copii reuşiţi şi o carieră de succes reîntâlneşte un fost iubit devenit om politic influent, îi ia un interviu şi de aici porneşte o „aventură” care este adulter doar la suprafaţă: în abisurile poveştii stau criza existenţială, depresia, rutina, lupta pentru adaptarea sinelui la lume, la principii, la norme.

Interesant de menţionat este faptul că noul titlu al lui Paulo Coelho a devenit bestseller în cele peste 20 de ţări din toată lumea în care a fost publicat (Brazilia, Portugalia, Franţa, Polonia, Coreea de Sud, Statele Unite, Marea Britanie, Spania etc), la doar un an de la lansare. Este cartea de o asemenea performanţă sau doar se bazează pe celebritatea celui ce a scris „Alchimistul” ori „Manualul războinicului luminii”? Unii critici înclină spre ultima variantă…

„Tema adulterului a generat opere memorabile în literatura universală, de la Flaubert la Goethe, de la Puşkin la Tolstoi, de la D.H. Lawrence la F. Scott Fitzgerald şi până la contemporanii Patrick Marber, Tessa Hadley sau Anne Tyler. A inspirat totodată şi opere celebre în film sau balet. Cum o abordează Coelho? Cam fără inspiraţie, chiar neglijent, cu personaje artificiale, fără să stăpânească meandrele ascunse ale descrierii depresiei şi fără ca autorul să menţină coeziunea lucrării sale”, notează „The Independent”.

Daca vrei sa citesti cartea, o poti cumpara cu reducere de la Elefant, sau cu reducere si transport gratuit de la eMAG.

Aşadar, povestea Lindei, tradusă şi de Editura „Humanitas”, nu excelează şi nu vrea să iasă din clişee precum „închipuirea” că este îndrăgostită doar pentru că este o depresivă cu o viaţă dulce, dar rutinată, „supapa” numită sex sălbatic sau revelaţia momentului în care se întoarce cu soţul ei în locul în care îşi petrecuseră luna de miere. Mulţi dintre cei care vor citi „Adulter” ar putea considera că aceasta nu se află în topul cărţilor semnate de Coelho, în ciuda calităţii sale de bestseller. „În părţile sale cele mai bune, opera lui Coelho atinge suflete şi a putut chiar schimba vieţi şi viziuni în toată lumea, prin talentul scriitoricesc şi lecţiile de înţelepciune pe care le oferă, de pildă «Alchimistul» Tocmai de aceea «Adulter» lasă doar un gust de artificial şi de treabă făcută în grabă”. Pe de altă parte, scriitura plină de farmec mistic cu care Coelho a cucerit întreaga lume este uşor de regăsit: „Vulturul mi-a şoptit «Vino! Eşti cerul şi pământul, vântul şi norii, zăpada şi lacul»”.

În aceste condiţii, ca în cazul oricărei opere a unui mare scriitor, doar Măria Sa Cititorul va decide unde se situează „Adulter”.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares
1 comment
  1. Mie mi se pare ca Paulo Coleho rescrie la nesfârşit aceeaşi carte. Nu prea am mai citit ultime sale apariţii, dar am citit vreo 6 cărţi cât să-mi fac o idee. Mi se pare că adună cumva idei motivaţionale pe care le inserează în text cum poate.

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Inserturi: "Evadarea" de Tilly Bagshawe si Sidney Sheldon

Next Article

Teofil Mihailescu: carti cu autograf + 20% reducere + transport gratuit

Related Posts

Total
0
Share