fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Donatii de carte: “Cartile copilariei in fiecare casa”

cartile_copilariei

Campania de donații “Cărțile copilăriei în fiecare casă”, iniţiată de Curtea Veche Publishing pentru a aduce cartea aproape de copiii din zonele rurale ale țării, a debutat la sfârșitul lunii februarie printr-un proiect-pilot în județul Iaşi. Astfel, 1300 de copii din șapte sate ale judeţului Iaşi au primit volumele colecţiei “Cărţile copilăriei”, seria de cărți ce stă la baza unui program național de lectură. ASR Principele Nicolae al României este implicat activ în campanie, susţinând demersurile editurii de a asigura acces la carte celor ce nu îşi permit acest lucru. Proiectul-pilot se derulează cu sprijin financiar din partea ING Bank.

În cursul zilelor de 27 și 28 februarie, echipa Curtea Veche Publishing a vizitat școli din comunitățile rurale ale județului Iași, aducând bucuria cărților în viața a peste 1300 de copii din localitățile Plugari, Șipote, Trifești, Probota, Comarna, Schitu Duca și Prisăcani. Județul Iași a fost ales drept punct de pornire pentru proiectul de donații în urma mesajelor primite de editura Curtea Veche de la profesorii și directorii școlilor din mediul rural ce descriau situația dramatică și nevoia de sprijin în ceea ce privește accesul la carte pentru cei mici. La simularea testărilor naționale, derulată la finalul anului trecut, doar 36,21 % dintre elevii ieșeni ai claselor a VIII-a au promovat. În județul Iași există peste 9.000 de persoane care nu știu să citească, majoritatea în mediul rural, în timp ce regiunea Moldova este de ani buni printre zonele cele mai puțin dezvoltate economic ale Europei.

Copiii din comunitățile incluse în proiect au primit cu emoție și bucurie cărțile oferite. Școlile vizitate, multe dintre ele greu accesibile din cauza inexistenței unor drumuri asfaltate, nu dispuneau de biblioteci dotate corespunzător sau un aveau deloc biblioteci, iar cei mai mulți dintre copii nu aveau nici măcar o carte proprie. Mai mult, un număr îngrijorător de mare dintre copiii aflați în clasele V-VIII nu pot încă citi cu ușurință. În comunitățile vizitate există și numeroase cazuri sociale, copii ce trăiesc în condiții improprii și care sunt tratați cu o nepăsare ieșită din comun chiar de către proprii părinți.

Pentru mulți dintre copiii din aceste situații un ajutor extern este singurul pe care se pot baza. De aceea, rolul profesorului sau al învățătorului este deosebit de important, arătându-le copiilor alternative pentru un mod de viață bazat pe cunoaștere, creativitate și încredere în forțele proprii. Mulți dintre profesorii întâlniți în satele din județul Iași străbat zilnic zeci de kilometri pentru a ajunge la școlile unde predau și caută cu perseverență orice oportunitate de a aduce frumosul mai aproape de elevii lor. Campania de donație de cărți inițiată de Curtea Veche vine astfel în sprijinul pedagogilor motivați să aducă o schimbare în bine în micile lor comunități.

Pentru ca donațiile de carte să aibă un efect real asupra dezvoltării copiilor şi să îi încurajeze să se apropie de lectură, Curtea Veche Publishing va înfiinţa în cele șapte localități din județul Iași, cu ajutorul profesorilor de la școlile locale, cluburile de lectură “Cărțile copilăriei”. Editura pune la dispoziție gratuit resursele necesare şi o metodologie originală, dezvoltată de pedagogi teatrali, și va oferi asistență pe tot parcursul desfășurării cluburilor prin platforma online a campaniei.

Campania de donaţii de carte face parte dintr-un program național de lectură pe termen lung, “Cărţile copilăriei”, iniţiat de Curtea Veche Publishing şi susținut de membrii Familiei Regale a României, ce cuprinde, alături de donaţii de carte şi cluburi de lectură, vizite în şcoli, întâlniri cu părinţi, profesori şi elevi şi ateliere de lectură în librării.  Acest demers are la bază cauze cât se poate de obiective: statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educaţional, scăderea dramatică a lecturii în rândul copiilor, dificultăţi în înţelegerea textelor şi lipsa programelor de lectură.

Donațiile de carte din județul Iași reprezintă debutul oficial al campaniei “Cărțile copilăriei în fiecare casă”, prin care Curtea Veche Publishing își propune să ajungă, alături de partenerii săi, la zeci de mii de copii până la finalul anului 2014 şi să reușească, în câţiva ani, să acopere cât mai multe judeţe din ţară.

Campania de donații de carte din județul Iași este susținută de ING Bank România, parte a ING Group, instituție financiară internațională de origine olandeză. În România, ING Bank și-a construit strategia de responsabilitate socială, urmând trei directii: educație financiară și antreprenoriat, educație pentru grupurile dezavantajate și dezvoltare urbană.

Comunicat de presa Editura Curtea Veche Publishing

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Insemnarile personale ale Papei Ioan Paul al II-lea in curs de aparitie la Editura Humanitas

Next Article

Mica agenda culturala: evenimentele zilei - 9 martie 2014

Related Posts

Total
0
Share