fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Dragostea lemnului (recenzie la cartea “Mecanica inimii”, de Mathias Malzieu)

mecanica-inimiiMathias Malzieu – Mecanica inimii, trad. Mihaela Toma Udriște, ed. Nemira, 2009

Mathias Malzieu (n. 1974) este, pe lângă scriitor, compozitor și interpret muzical. Mecanica Inimii este al doilea roman al său și a fost publicat în 2007.

Acest volum de mici dimensiuni m-a surprins puțin (în mod plăcut) fiindcă nu seamănă cu nimic din ce am citit până acum și nu știu unde să-l situez. Este o carte unică, având un stil aparte. Nu povestea în sine te atrage, ci mai degrabă stilul antic, ciudat, dar interesant de descoperit.

Este vorba despre Jack, un băiețel care este adus pe lume cu ajutorul ”doctoriței” Madeleine într-o iarnă friguroasă. Ea îi montează la naștere, în inimă, un ceas de lemn care face tic-tac și care-i va marca viața micului Jack. El este luat în grijă de doctoriță, la fel ca alți zeci de copii, fără a fi însă adoptat de aceasta. ”Sunt cel mai mic exponat, atât de mic încât mă pot ține într-o cutie de pantofi. Când se întorc spre mine, mă privesc invariabil cu un zâmbet înduioșat, mai mult sau mai puțin prefăcut, până când unul dintre viitorii părinți cere lămuriri: ”de unde se aude tic-tacul ăsta?” p. 19.

Jack crește cu iubirea doctoriței Madeleine, în universul ei jumătate natural, jumătate artificial fiindcă cei care vin să se vindece la ea pleacă ori cu un picior nou, cu o coloană vertebrală reparată ori cu alte părți ale corpului înlocuite. Familiei celor doi li se alătură prostituatele Anna și Luna, și ele cu vechi probleme dar cu o mare afecțiune pentru Jack, precum și bătrânul Arthur ce cară mereu ouă în cavitatea toracică.

Liniștea micului Jack este tulburată când vede o tânără domnișoară cam împiedicată la prima sa ieșire în orașul străin. Totul se schimbă și Jack hotărăște să facă școală și să se lase batjocorit de bătăușul Joe, un alt pretendent al felei, doar, doar o va zări sau se va înscrie și ea la școală. Dar ea, domnișoara Acacia, trăiește în Andaluzia și nu se va mai întoarce niciodată în Anglia.

Jack, în urma unui incident cu Joe, părăsește casa și se duce pe urmele domnișoarei Acacia care i-a fermecat inima. Pe drum îl întâlnește pe Melies care va avea grijă de inima lui de acum înainte. Dar chiar dacă drumul dintre el și Acacia s-a scurtat, dragostea nu pare să apară atât de repede precum crede el. Când, totuși, ea îi dă o șansă, apare Joe, și el zbătându-se în ghearele iubirii pentru micuța cântăreață andaluză.

Așa că Jack face exact ce nu trebuia să facă, rupe mecanismul inimii care i-a fost tovarăș toată viața în disperarea sa pentru mâna fetei. Disperarea asta îl face să stea adormit trei ani, timp în care multe se vor schimba. În afară de mintea lui. ”Pentru prima oară în viața mea, mă pun în locul lui, când a venit le trenul groazei să mi-o ia pe domnișoara Acacia. Astăzi, eu sunt cuceritorul!” p. 175

Dar nici Joe nu a fost mai fericit în această perioadă. Ce se întâmplă mai departe când cei doi se revăd? Asta aflați voi, nu am de gând să stric surpriza.

O care simpatică, ușor de citit, aș numi-o mai mult un experiment, un fel de a vedea lucrurile. Nimic mai mult.

Emilia Zăinel

Cartea poate fi cumparata si online, cu reducere, de aici.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Insemnarile personale ale Papei Ioan Paul al II-lea" in curs de aparitie la Editura Humanitas

Next Article

Eveniment Humanitas: lansarea cartii "Teorema vie", de Cedric Villani

Related Posts

Total
0
Share