Este foarte greu, poate chiar imposibil, să fie desprinsă o anume etichetă de numele și viața Elenei Lupescu, partenera, amanta și apoi soția regelui Carol al II-lea. Păstrând proporțiile, probabil la fel de greu cum s-a demonstrat același lucru în cazul lui Wallis Simpson… Cu diferența că una dintre monarhii, respectiv cea britanică, dăinuie și astăzi, cartea Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu pe care o propune Diana Mandache este un flash de lumină aruncat peste umbrele unei biografii care a stârnit foarte multe patimi.
Pe scurt, Elena Lupescu – sau Duduia, cum i se mai spunea – a fost o tânără care s-a căsătorit, apoi a divorţat, apoi l-a cunoscut pe regele Carol al II-lea al României și nu s-a mai despărțit de el niciodată. Se ajunsese atât de departe, încât monarhul, căsătorit şi cu un copil, se afișa alături de amanta Elena Lupescu la evenimente publice. În 1940, când a abdicat de la tron, ea l-a însoţit în exil. Cei doi s-au stabilit în Estoril, Portugalia, ulterior s-au căsătorit civil în Brazilia şi religio, în Franţa. Astfel, Elena Lupescu a primit titlul de Principesă de Hohenzollern…
Opinia publică din România timpului (și al răstimpului scurs, de altfel) nu a iertat-o – „uzurpatoare”, „vulgară” şi „distrugătoare de familii şi de vieţi” sunt doar câteva dintre apelativele care i-au fost asociate numelui, imaginii, moștenirii. În aceste condiții, lucrarea Dianei Mandache este deopotrivă un gest temerar și un act de completare a unui tablou dezechilibrat. Prin intermediul unei serii de scrisori adresate de cea numită peiorativ „Lupeasca”, grație unei documentări amănunțite care conferă o valoare specială lucrării, cei interesați află mai multe despre varianta românească a poveștii care era cât pe ce să scoată din istorie monarhia britanică – o abdicare din pasiune.
Elena Lupescu face parte din istoria României, în ciuda poziționărilor pro sau contra. Relația ei cu regele României avea să se demonstreze definitivă – a durat toată viața lui Carol al II-lea. Volumul pe care vi-l prezintă Bookuria ca pe o carte inedită reunește zeci de scrisori trimise de Elena Lupescu lui Tantzi Cosăcescu, soția lui Iancu Cosăcescu. Dincolo de calitatea dubioasă a acestor prieteni mondeni ai cuplului, se remarcă unele amănunte: depeșele creionează portretul unei femei în realitate descrisă pe dos: de un patriotism pronunțat, îndrăgostită de partenerul de cuplu și total nepretențioasă. Își punea oare Elena Lupescu la punct o imagine perfectă? Din aceleași misive reiese ceva ceva ce în epocă a fost cunoscut exact pe dos: relația dintre regele Carol al II-lea și fiul său, regele Mihai. Oficial rece și sporadică, aceasta reieșea, în scrisorile menționate, ca fiind caldă și plină de afecțiune. „Când aud mizerabilii ce spun și scriu mi se rupe sufletul de atâta răutate. Rar am văzut un tată să-și iubească copilul ca soțul meu. Dar ce să mai spun, Cel de Sus le vede și aude tot”, scria mama vitregă. Și din nou, îndoiala…
Pentru cei interesați de observațiile unei participante directe la culisele vieții și acțiunii din momente istorice-cheie ale unei domnii (și care totuși a spus mereu că nu s-a amestecat niciodată în politică…), scrisorile Elenei Lupescu, dăruite unui public cu apetit pentru infinitele abordări ale aceluiași fapt sau personaj istoric, sunt o mărturie. Despre vremuri, despre oameni, despre cauze (mici?) și efecte (mari?).
Cartea Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu, de Diana Mandache poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.