Deşi s-ar putea crede că Eleanor şi Park este un roman tipic al dragostei adolescentine, nu este adevărat decât în parte… partea cu adolescenţa. În rest, nimic tipic în legătură cu felul în care Eleanor şi Park evoluează spre a-şi găsi consolarea unul la celălalt. Eleanor este o fată cu părul roşu aprins, poartă haine ciudate şi este oarecum în afara „radarului popularităţii”, noua dependenţă printre liceeni. Park este un băiat asiatic tăcut, care face totul pentru a nu atrage atenţia asupra persoanei sale. Într-o zi, Eleanor urcă în autobuz şi se aşează lângă el. Cei doi călătoresc o vreme fără să vorvescă, dar pe măsură ce timpul se scurge în favoarea lor, află că împărtăşesc aprecieri comune asupra muzicii şi a comediei. Odată spartă bariera tăcerii, intră direct în dragostea la prima vedere care le va face povestea să înflorească precum cerul de mai.
- Carte publicata in 2015 la Editura Art
- Cumpara cartea cu reducere
- Numar pagini: 268
- ISBN: 978-606-93849-3-0
Cei doi nu au ajuns întâmplător nici să fie cum sunt, nici să se comporte cum o fac. Eleanor vine dintr-o familie dezmembrată, tatăl ei a părăsit-o, mai are patru fraţi şi toţi sunt nevoiţi să se mute într-o cocioabă după ce mama ei se recăsătoreşte. Au atât de puţini bani încât periuţa de dinţi este un lux şi dorm toţi cinci într-o cămăruţă. Peste toate, tatăl vitreg este o creatură fioroasă care face tot ce poate pentru a scăpa de ei, unul câte unul. Aparent introvertită, fata are totuşi sclipiri de lumină, chiar dacă rămâne o sceptică şi ştie exact ce doreşte de la viaţă. Pe acest fundal apare dragostea sinceră pentru Park. În cazul lui, lucrurile familiale stau exact pe dos. Acasă are stabilitate, dar este mereu în căutarea mijloacelor de a se demonstra în faţa tatălui său. După ani de încercări, se resemnează să redevină el însuşi indiferent dacă tatălui îi place sau nu. Este o decizie care va avea un impact major asupra relaţiei cu Eleanor. Când fata se îndoieşte, el o susţine. Face relaţia reală, profundă, de nezdruncinat, până la punctul în care cititorul începe să creadă că cei doi au fost meniţi să se găsească unul pe celălalt.
Felul de a scrie al lui Rowell este chiar mai cuceritor decât povestea însăşi: „Eleanor nu arăta niciodată drăguţ. Arăta ca arta şi arta nu trebuie să arate drăguţ, ci să te facă să simţi ceva”. Derularea se petrece din ambele perspective, a fetei şi a partenerului ei, astfel încât naraţiunea rămâne pe tot parcursul echilibrată, dinamică, plină de multiple înţelesuri despre cea mai complicată etapă din viaţa unui om şi despre cel mai profund sentiment pe care îl poate experimenta o persoană. Să recunoaştem, o combinaţie explozivă…
Cartea Eleanor şi Park, de Rainbow Rowell o gasesti cu reducere la eMAG sau Elefant.