fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Elizabeth a dispărut, de Emma Healey

Elizabeth a dispărutElizabeth a dispărut, cartea de debut a Emmei Healey a reușit să surprindă într-o lume a romanelor care par să fi devenit mimetice; oriunde te întorci, cititorule, dai de repetări, repetiții, reluări, repuneri în scenă, recalibrări, remontări ale mereu acelorași teme. De data aceasta, Maud, o octogenară foarte specială, îl ține foarte aproape de povestea ei specială pe cel ce lecturează. Chiar și acest prim aspect, de a introduce în calitate de personaj principal și de narator o bătrânică în epoca poveștilor cu supereroi care trebuie să salveze lumea până la vârsta de 25 de ani și tot este un eveniment literar…

Așadar, Maud are o memorie care o mai lasă uneori, nu știe de ce este important fragmentul de oglindă pe care l-a găsit la un moment dat, le face viața destul de dificilă fiicei ei și celor care o îngrijesc (și cu aceștia poate empatiza cititorul, vârstnicii pot fi de neînțeles de multe ori…), dar nu se lasă. Devine foarte preocupată, poate până la obsesie, de dipariția singurei prietene pe care o mai are pe lume, Elizabeth. Camaraderia de o frumusețe aparte o determină pe Maud să se apuce de căutat indicii; unde ar putea fi Elizabeth? Fiecare părticică de căutare vine la pachet cu un fragment de amintire care argumentează legătura celor două. În plus, cândva, pe timpul războiului, sora lui Maud, Sukey, a dispărut la fel, fără urmă, și nu s-a aflat niciodată ce, unde, când, de ce. A doua oară pur și simplu nu se va mai repeta!

Două planuri majore se succed într-un frumos vârtej în această carte despre tragedia credibilă, normală, firească, prezentă în atâtea vieți care poate nu reușesc să salveze lumea, dar îndurând și mergând mai departe, salvează specia, poate chiar civilizația. Un plan este înfruntarea progresiei demenței, sarcină îngrozitoare pentru oricine. Al doilea este munca detectivistică de care se dovedește capabilă o femeie care nu pare a se pregăti pentru altceva decât pentru marele final. Și totuși, ceva mai puternic decât toate slăbiciunile zvâcnește în ea și o mână înainte. Este ceea ce impresionează în această poveste încă de la debut. Apoi, pagină cu pagină, balansul dintre trecut și prezent din Elizabeth a dispărut, cu toate amalgamurile de incertitudini care îi marchează memoria, felul în care amestecă povești care par desprinse din altă lume cu ceea ce s-a întâmplat acum cinci minute este o lecție, o particulă de savoare literară și un foarte bun motiv de a petrece un timp bine direcționat în compania unor personaje remarcabile (Frank sau Douglas fiind doar două exemple).

Elizabeth a dispărut se citește cu înfrigurare, nu ca la un capăt de drum al cuiva, ci, dimpotrivă, ca la un început. Și cum să percepi drept început povestea unei bătrâne bolnave de Alzheimer care aproape nici nu mai iese din casă? Cu priceperea literară și limbajul plin de emoție al unei autoare care atrage cititorul în povestea lui Maud până la uitare de sine.

Romanul Elizabeth a dispărut, de Emma Healey poate fi cumpărat cu reducere de la eMAG, Elefant, Libris sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Acesta este trupul meu

Lansare de carte la Gaudeamus: Acesta este trupul meu, de Liviu Surugiu

Next Article
Black Friday 2016

Nemira a dat start campaniei Black Friday 2016

Related Posts

Total
0
Share