fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Enigma reginei, de Steve Berry

enigma reginei„Istoria înseamnă enorm… de unde venim, ce s-a întâmplat… tot ceea ce facem este sub semnul a ceea ce a fost înainte de noi”, mărturiseşte Steve Berry, argumentând edificiul narativ al cărţii sale Enigma reginei.

Într-adevăr, faptele istorice sunt nucleul thriller-ului pe care îl prezentăm ca pe o poveste cu de toate – acţiune, suspans, luare-aminte, concluzii filtrate personal de fiecare cititor. Nici nu este important că lucrurile se întâmplă pe alte meridiane, noi toţi avem ceva de gândit în spatele scenei montate de Berry, pentru că, până la urmă, modelele după care funcţionăm au fost doar preluate, nu inventate.

Cartea continuă seria aventurilor lui Cotton Malone, fost membru al departamentului de Justiţie din SUA, care are o librărie în Copenhaga. La început este o răpire – a fiului eroului şi a unui alt băiat. Încercarea de a-i elibera pe cei doi îl aruncă pe Malone în cel de-al optulea vârtej de spionaj în care l-a pus până acum părintele său literar. Asta pentru că în paralel cu răpirea, undeva, este eliberat de către autorităţile scoţiene un terorist condamnat pentru un atentat împotriva unui zbor PanAm. Eliberarea cu pricina îi scoate din sărite pe americani, în timp ce Guvernul britanic păstrează o ciudată tăcere… Malone intervine involuntar în complot: în timp ce-şi caută fiul, descoperă o operaţiune a CIA în Londra care se ocupă de un secret major: locul în care se află o avere imensă, lăsată de regele Henric al VIII-lea Tudor. Mai mult, Malone descoperă o altă taină cutremurătoare, pe care autorităţile britanice sunt decise s-o menţină ascunsă cu orice preţ: regina Elisabeta I, icoana Evului mediu englez, era bărbat!

Oricât ar suna de fantezist, autorul şi-a luat deplina libertate de a specula pe tema unei legende care circulă de sute de ani în Bisley, Gloucestershire, acolo unde a crescut cea care avea să rămână în istorie ca patroana Erei de Aur a Marii Britanii. Potrivit legendei, mica prinţesă Elizabeth ar fi murit la vârsta de 12 sau 13 ani, dar guvernanta ei se temea atât de tare de regele tată, încât a îngropat mica prinţesă pe ascuns şi a înlocuit-o cu un băiat din sat. „Timp de 300 de ani, până în secolul XX, orăşelul Bisley a scos periodic la paradă un băieţel îmbrăcat ca o fată. De ce ar fi făcut asta? Am fost intrigat, apoi mi-am dat seama că ar fi o aventură grozavă pentru Malone”, explică Berry, care, documentându-se, a dat peste o carte a lui Bram Stoker, celebrul părinte al lui Dracula, care a abordat legenda din Bisley în volumul „Impostori faimoşi”, apărut în 1910.

Enigma reginei este, aşadar, o carte a lui „ce-ar fi dacă”, bine garnisită cu o poveste de spionaj, cu dragostea şi devotamentul unui tată, cu sevicii secrete care apără… secrete cu orice preţ şi, nu în ultimul rând, cu o speculaţie de proporţii asupra unei teme care fascinează şi, după toate probabilităţile, va continua s-o facă: monarhia britanică.

Cartea Enigma reginei, de Steve Berry, poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, eMAG sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
hibernalia

Întâlnire cu Veronica D. Niculescu

Next Article
timpul

TIMPUL, ediție aniversară, februarie-martie 2016

Related Posts

Total
0
Share