fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

ERAL, de Liviu Surugiu

eralERAL este un roman scurt dar complex. Cartea a aparut la Editura Univers, la sfarsitul anului 2015. Ca prima impresie, dupa citirea cartii, pot spune ca ritmul alert te tine in priza pana la ultima pagina, urmand ca finalul sa te surprinda asemeni sfarsitului unui vis, trebuie sa stii si tu foarte bine acel moment cand te trezesti brusc si incerci sa iti dai seama ce se intampla cu tine. Pentru primul meu contact cu literatura SF, ERAL mi-a depasit asteptarile.

Liviu Surugiu, autorul romanului ERAL este la cea de-a cincea carte publicata, lucru care se vede si prin scriitura extrem de fluenta, prin precizia cu care pune in spatiu si timp personajele si actiunile din carte. Faptul ca ”a doua natura” a autorului este cea de scenarist se vede foarte bine si in carte, din postura de cititoare curioasa m-am susprins de multe ori pe parcursul lecturarii de parca eram intr-o sala de cinema si nu cufundata intr-un fotoliu cu o carte in mana.

Hai sa va povestesc putin si despre carte, macar cat sa va starnesc curiozitatea.

Personajul principal al romanului, Andrei, a fost intotdeauna un visator si asta il face perfect pentru proiectul in care este implicat. Acesta lucreaza la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele si inca din prima zi de munca este cooptat in proiectul EVOL, acronim pentru Electronic Video Oniric Life, un proiect despre puterea viselor. Interesant este ca numele proiectului scris invers inseamna dragoste si exact asta gaseste Andrei in cadrul acestui proiect.

Pe masura ce proiectul avanseaza si devine unul international, lucrurile inevitabil se complica, mai ales dupa ce Andrei gaseste o compatibilitate. Pentru prima oara doi oameni se intalnesc intr-un vis. Un vis simultan care le apartine amandurora. Experimentul continua si, astfel, intalnirile din visspatiu ale celor doi protagonisti duc la infiriparea unei idile. Datorita proiectului in care sunt implicati acestia nu pot face schimb de informatii personale pentru a se cunoaste si in realitate, iar pentru Andrei visspatiul tinde sa nu mai fie de ajuns si va lupta sa-si aduca iubita aproape.

De aici probabil va ganditi ca povestea continua cu ei doi care inving totul si reusesc sa ramana impreuna, nu? Ei bine, povestea este mai complexa decat pare si se desfasoara pe mai mujlte planuri. Avem parte de personaje surpriza ca Alfred Rosenberg, nazistul cel bun executat la Nurnberg si Teodoriu Aticanu, un episcop care se implica in acest proiect, motivele fiind aflate abia la final. Ma opresc aici, sper doar ca urmatorul tau pas va fi acela sa-ti procuri cat de repede cartea sa vezi cu ochii mintii tale ce se va intampla pana la final. Cartea se gaseste deja in majoritatea librariilor, insa cel mai mic pret l-am vazut aici.

Mi-a placut ca autorul a ales sa scrie cartea la persoana intai, iar finalul a fost o surpriza. Daca inca nu il cunoasteti pe Liviu Surugiu puteti afla mai multe despre el din enciclopedia Wikipedia. Mai spun doar ca Liviu Surugiu este si un scriitor premiat, pentru romanul Atavic a primit distinctia ”cel mai bun roman Romcon 2015”, asta doar ca sa mai adaug inca un motiv sa-i cititi cartile.

Anuta Stanculeanu
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
reduceri RAO

Minim 40% reducere la toate cărțile RAO (doar azi, 3 februarie 2016)

Next Article
secretele istoriei

Ultima zi din viața lui Hitler - împreună cu Gazeta Sporturilor

Related Posts

Total
0
Share