fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Eroul discret, de Mario Vargas Llosa

Scund, de vârstă mijlocie, încăpăţânat şi respectând cu orice preţ sfatul tatălui său: „Nu lăsa pe nimeni niciodată să te calce în picioare, fiule!”. Acesta este Felícito Yanaque, care găseşte într-o zi în uşă un bilet prin care i se cere să plătească pentru protecţia micii sale afaceri. Suma este derizorie, dar Felícito nu are nicio intenţie să cedeze celor care vor să-l jumulească, aşa că porneşte conflictul, în ciuda rugăminţilor familiei şi prietenilor.

  • eroul discretCarte publicata in 2013 la Humanitas
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia Seria de autor Mario Vargas Llosa
  • Traducator: Marin Malaicu-Hondrai
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 336
  • ISBN: 978-973-50-4263-9

Eroul discret – un festin literar

Rezistenţa sa îi detremină pe agresori să inventeze mijloace mai brutale decât cele pe care le aplică de obicei pentru a-şi atinge scopurile. Va rezista micul afacerist de provincie? Vor câştiga partida cei ce vor să-l escrocheze? Thriller, fabulă şi roman descriptiv, Eroul discret este un festin literar, lucru aşteptat din partea unui autor de calibrul şi forţa lui Llosa.

Oraşul provincial Piura, unde Felícito trăieşte liniştit după ce şi-a făcut un mic nume şi şi-a construit o afacere modestă, dar decentă, prin forţe proprii, este descris cu afecţiune, în culori calde şi vii şi populat cu personaje ca onestul poliţist Lituma sau băcanul chinez Lau. În paralel, un alt erou asemeni Felícito, Don Rigoberto, un contabil din capitala peruană Lima, a asistat la căsătoria şefului său în vârstă cu o femeie mult mai tânără şi acum este ameninţat de fiii boss-ului, care îşi văd moştenirea în pericol. În plus, un personaj misterios, încarnare a răului, îi urmăreşte fiul adolescent.

Mario Vargas Llosa este de citit, nu de povestit. Autorul şi-a petrecut întreaga viaţă observând caracterul uman în faţa corupţiei şi creionând personaje magistrale în cărţi care i-au adus o faimă mondială de necontestat. Eroul discret este mesajul lui Llosa pentru toţi cei care consideră că dezvoltarea economică înseamnă automat civilizaţie. „Ăsta-i rezultatul progresului. Când Piura era un loc sărac, nu se întâmplau din astea”, pufneşte poliţistul Lituma când Felícito îi arată biletul de ameninţare. Pe de altă parte, există în răsturnările de situaţie şi în complotul cărţii un mesaj că în toate se amestecă şi predestinarea. Cel puţin aşa poate fi perceput maleficul personaj care îl urmăreşte pe fiul lui Rigoberto şi care pare a transmite ideea că o societate nemulţumită de tinerii care au uitat să mai şi muncească nu este niciodată perfectibilă, ci doar se supune unor cicluri presetate.

Cumpara cartea Eroul discret, de Mario Vargas Llosa cu reducere: eMAG / Elefant / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares
1 comment
  1. Vargas Llosa este unul din autorii mei preferati din cei sud-americani. Romanul acest inca nu l-am citit, dar se va regasi cu siguranta printre lecturile mele.

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

30% reducere la seturi de constructie Lego + un CADOU

Next Article

Steaua ascunsa, de Nora Roberts impreuna cu Libertatea pentru femei

Related Posts

Total
0
Share