fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Eveniment Humanitas: Dialog inspirat de Stephen Hawking despre gaurile negre, spatiu, timp si Big Bang

Stephen Hawking

Daca ati discutat vreodata despre gaurile negre sau despre Big Bang si evolutia universului, acest lucru s-a intamplat si gratie cartilor lui Stephen Hawking. Un fizician si cosmolog care pe 8 ianuarie a implinit 75 de ani, in ciuda unei boli, scleroza laterala amiotrofica sau boala Lou Gehrig, care nu ii lasa sanse prea mari de supravietuire. Diagnosticul dat inca de la inceputul carierei nu l-a impiedicat sa isi continue cercetarile si sa devina in timp un prolific popularizator al stiintei si, posibil, cel mai cunoscut fizician dupa Einstein.

Editura Humanitas va invita la Libraria Humanitas de la Cismigiu vineri, 20 ianuarie, ora 19, la un dialog despre gaurile negre, spatiu, timp si Univers, inspirat de Stephen Hawking. Invitati: Gheorghe Stratan (cercetator IUCN-Dubna si IFIN- HH, Magurele si traducator al cartilor lui Stephen Hawking), Gina Isar (Institutul de Stiinte Spatiale), Adrian Sonka (Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“), Vlad Zografi (coordonatorul colectiei de stiinta a Editurii Humanitas). Moderator: Corina Negrea (Radio Romania Cultural).

Calculele si observatiile lui Stephen Hawking si a echipelor din care a facut parte sunt cele care au aratat ca gaurile negre emit radiatie si ca in decursul a miliarde de ani ele se evapora. Trecand odata cu el de la singularitatile gaurilor negre aflate in mijlocul galaxiilor, catre care au inceput sa se indrepte telescoapele, la cea care a declansat Big Bang-ul, am putut afla informatii despre originea si expansiunea Universului.

Prima dintre cartile lui Hawking, O scurta istorie a timpului, publicata in 1988, a stat in lista de bestseller-uri a Sunday Times pentru patru ani dupa publicare. In ea se gasesc raspunsuri la intrebarile care i-au ghidat cercetarea: Cum s-a nascut universul? Este timpul reversibil? Este spatiul nemarginit? Exista si alte dimensiuni spatiale, care scapa perceptiei noastre? Arta lui Hawking e de a gasi imagini intuitive, pregnante, prin care stimuleaza fantezia si curiozitatea oricarui cititor, fie ca este sau nu initiat in fizica fundamentala. Succesul cartii continua si acum, volumul ajungand la vanzari de peste 10 milioane de exemplare in toata lumea.
Cercetarile au fost insotite de publicarea a sute de articole si de scrierea unor noi carti, pentru adulti sau copii, si o biografie. La Editura Humanitas au aparut: Scurta istorie a timpului (1994); Visul lui Einstein si alte eseuri (1997); Universul intr-o coaja de nuca (2004); (impreuna cu Leonard Mlodinow) O mai scurta istorie a timpului (2007); Marele plan (2012); Teoria universala. Originea si soarta universului (2014); Scurta istorie a vietii mele (2015); (impreuna cu Lucy Hawking) George si cheia secreta a universului (2009), George in cautare de comori prin Cosmos (2010), George si Big Bangul (2012) si George si codul indescifrabil (2016). Biografia sa este relatata si in cartea lui Jane Hawking Dragostea are 11 dimensiuni: Viata mea cu Stephen Hawking (Humanitas, 2013).

Stephen W. Hawking s-a nascut pe 8 ianuarie 1942, exact in ziua cand se implineau trei sute de ani de la moartea lui Galileo Galilei. Dupa studii la Oxford si un doctorat sustinut la Cambridge, Hawking devine titularul Catedrei de matematica de la Cambridge, catedra in fruntea careia s-a aflat, cu trei secole in urma, Isaac Newton. Impreuna cu Roger Penrose a elaborat teoria asupra gaurilor negre si a demonstrat ca, in conformitate cu relativitatea generala, spatiul si timpul trebuie sa fi avut un inceput in marea explozie (Big Bang). In ciuda bolii care l-a tintuit in scaunul cu rotile, Hawking si-a continuat cercetarile, aflandu-se in prima linie a fizicienilor care cauta o teorie unificatoare ce ar explica intregul univers. Pe de alta parte, a publicat lucrari destinate publicului larg, in care a oferit o imagine intuitiva asupra cercetarilor de varf din fizica fundamentala.

Accesul la eveniment este gratuit si se face pe baza unei rezervari prelabile prin Eventbook.

bogdan
Total
11
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
outlander

Outlander și Marile descoperiri, noutăți în Colecția Nautilus de la Nemira

Next Article
Libris

Libris are un nou site! Ai minimum 20% reducere la Cărți

Related Posts

Total
11
Share