Editura Humanitas ne asteapta la Libraria Humanitas de Cismigiu marti, 23 februarie, ora 19, la o intalnire dedicata lui Oliver Sacks si emotionantului sau volum de memorii In miscare. O viata. Vlad Zografi, Bogdan O. Popescu, Vlad Stroescu, Doru Castaian si Lidia Bodea vor vorbi despre vizionarul neurolog si autor al unor fascinate carti care avut un mare impact asupra intelectualilor umanisti din toata lumea si care s-au bucurat de o uriasa notorietate internationala, fiind traduse in 25 de limbi, in tiraje de milioane de exemplare.
Cartile lui Oliver Sacks sunt studiate in universitati de catre neurologi, scriitori, filozofi si sociologi.
Awakenings a stat la baza filmului cu acelasi titlu (cu Robert De Niro si Robin Williams, film nominalizat la Premiul Oscar) si a piesei lui Harold Pinter A Kind of Alaska. Omul care isi confunda sotia cu o palarie (The Man Who Mistook His Wife for a Hat) a fost de asemenea pusa in scena, cu mare succes, in regia lui Peter Brook.
Editura Humanitas a publicat in colectia Pasi peste granite sapte dintre lucrarile sale: Revenirea la viata, Un picior de sprijin, Muzicofilia, Omul care isi confunda sotia cu o palarie, Vazand glasuri, Ochiul mintii si In miscare. O viata.
Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, in limita celor 100 de locuri disponibile, pana la data de 23 februarie, ora 18.30.
La inceputul anului 2015, afland ca mai are putin de trait, Oliver Sacks a trimis cotidianului The New York Times o declaratie in care spunea: ”Imi revine acum sa aleg in ce fel voi trai lunile care-mi raman de trait. Ar trebui sa fie in cel mai plin, mai profund si mai productiv mod cu putinta”.
”Numai un romancier de mare talent poate transforma intamplarile si rutina dintr-o poveste de dragoste obisnuita intr-un studiu rafinat despre iubire in lumea contemporana. Asta a facut Alain de Botton.” (The Times)
Doua luni mai tarziu ii aparea ceea ce avea sa fie ultima sa carte, un volum de memorii in care autorul Omului care isi confunda sotia cu o palarie priveste in urma cu seninatate si nostalgie, cu un umor menit sa spulbere orice urma de autocomplezenta, dar si cu incredintarea ca viata nu i-a fost zadarnica. De la patima pentru motociclete si haltere din tinerete pana la cea pentru inot si scufundari nutrita pana in ultimii ani, de la pasiunea pentru chimie si medicina la framantarile privind calea de urmat in practica medicala si neastamparul cercetatorului dedicat fara rest neurologiei si fiziologiei, intreaga viata a autorului pare sa fi stat sub semnul unei miscari necontenite si al unei energii fara margini. Mai presus de toate insa, prin evocarea numeroasei sale familii si a numerosilor sai prieteni (printre care Thom Gunn, A.R. Luria, W.H. Auden, Francis Crick sau Robert De Niro si Robin Williams), prin evocarea atator pacienti carora le-a purtat un interes si o compasiune nesmintite, memoriile lui Oliver Sacks vorbesc despre marea lui dorinta de a intelege, despre caldura umana care i-a animat intreaga viata si activitate si, nu in ultimul rand, despre marea bucurie a scrisului.
”Nu pot pretinde ca nu imi este frica. Dar sentimentul predominant este cel de gratitudine. Am iubit si am fost iubit; mi s-a daruit mult si am dat cate ceva in schimb; am citit si am calatorit, am gandit si am scris. Am interactionat cu lumea, acea interactiune speciala de care sunt capabili scriitorii si cititorii. Am fost, mai presus de toate, o fiinta constienta, un animal inteligent pe aceasta frumoasa planeta, iar acest lucru, in sine, a fost un enorm privilegiu si o aventura.” (Oliver Sacks, The New York Times)
Comunicat Editura Humanitas