„Dacă, așa cum afirmați, cauza poporului este și cauza dvs., vă voi rămâne alături oricare ar fi amploarea sacrificiilor necesare”, îi promitea tânăra Eva colonelului Juan Peron atunci când s-au întâlnit prima oară. Ea era o fată fără șanse – copil ilegitim, singură într-o lume în care nu avea niciun sprijin, iar el un prigonit politic despre care nimeni nu și-ar fi putut imagina că va deveni cel mai popular dictator din istoria Argentinei. Eva și-a ținut promisiunea de a-i sta alături, ba chiar l-a iubit cu ardoare și a crezut neabătut în steaua lui: „Aceste zile dor mult mai mult decât tot ce aș fi trăit dacă petreceam acest timp în compania lui”.
Și au venit valurile de greve care l-au propulsat pe de-acum soțul Evei în vârful puterii argentiniene; în 1947 era președintele țării. Eva Peron era umbra lui, sprijinindu-l la fiecare pas, citind discursuri, influențând opinia publică, insuflând maselor ideea că lumea lor putea fi și a celor porniți de jos, așa cum era ea; vis foarte atrăgător pentru mulți, poate chiar un fel de vis american în variantă argentiniană…
Fascinantul personaj feminin a început apoi să călătorească, pentru a statornici și diplomatic susținerea de acasă. A fost primită cu brațele deschise în Spania lui Franco; deși motivul era cât se poate de pragmatic – regimul avea nevoie de bani – lovitura de imagine a existat. Eva Peron era primită în lumea occidentală; a vizitat Italia, unde a fost primită de Suveranul Pontif, apoi a mers în Portugalia, la Paris a primit Legiunea de onoare, iar în Elveția gurile rele spun că ar fi avut niște conturi secrete, dar… Evita era pe val, intangibilă, puternică, populară și de toate acestea țineau cont și cancelariile vestice. Așa a devenit vicepreședinte în țara ei – aproape o formalitate – apoi a primit titlul de… Conducătoare spirituală a națiunii.
A decedat foarte tânără, aspect care i-a sporit aura și popularitatea. Peron își încheia cariera în fruntea statului în 1955, dar mitul Evitei a fost solidificat între timp cu grijă, strat după strat. Așa încât aproape a intrat în legendă, via cinematografie și folclor. Tocmai din această perspectivă se distinge Evita. Viața secretă a Evei Peron, cartea lui Nicholas Fraser și a Marysei Navarro: dincolo de proproiul mit, Eva a fost o ființă umană. Nu a făcut nimic mai mult decât să încerce să învingă sorții potrivnici, să stea alături omului iubit și să viziteze casele de modă pariziene după ce încheia vizitele la înaltele oficialități franceze. I-a venit ca turnat exercițiul propagandei și a reușit în cinci ani de putere absolută lucruri pe care guverne întregi nu le-au izbutit în decenii de democrație autentică: 35 de spitale, 450 de școli, cămine pentru bătrâni și orfani, plus emanciparea evidentă a femeii argentiniene. Ansamblul este completat de aspectele politice mai puțin cunoscute ale țării și tușe ale „peronismului” care a supraviețuit, ciudat, ca reper istoric.
Cartea Evita. Viața secretă a Evei Peron, de Nicholas Fraser, Marysa Navarro poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.