fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Extraordinarul voiaj al unui fakir care a ramas blocat intr-un dulap Ikea, de Romain Puertolas

Fakir sau escroc? Ajatashatru a ajuns, la 38 de ani, să fie considerat un făcător de minuni în satul său. Are asemenea puteri magice încât i-a convins pe săteni să strângă bani pentru ca el să plece la Paris pentru a-şi cumpăra ultimul răcnet de mobilier Ikea, „din pin suedez, bineînţeles”. Aşa începe totul.

  • Extraordinarul voiaj al unui fakir care a ramas blocat intr-un dulap IkeaCarte publicata in 2013 la Baroque Books & Arts
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Cadril
  • Traducator: Virginia Costeschi
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 135×210
  • Numar pagini: 256
  • ISBN: 978-606-93421-8-3

Ajatashatru este în elementul lui în Ikea, dar o greşeală face să fie blocat într-un dulap şi trimis în Marea Britanie (este şi ceva bun în asta, întrucât un şofer de taxi din Paris a jurat să-l omoare). Din Londra este apoi „împachetat” spre Barcelona, pentru că a intrat din nou în încurcături şi este căutat de o patrulă; ajunge la Veneţia „ambalat” într-un bagaj Louis Vuitton al actriţei Sophie Morceau (sic), iar de aici „ia” un balon cu aer până la Triploi. Extraordinar este şi felul în care se întoarce la Paris, la Marie, femeia care se îndrăgostise de el când venise prima oară glonţ la… Ikea. Mai liniştit, mai relaxat, continuă să-şi scrie cartea vieţii pe tricoul pe care începuse să facă asta într-unul din „ambalajele” anterioare.

Unele dintre cele mai amuzante momente descrise de Puertolas sunt cele care îi arată pe poliţiştii de frontieră „la lucru”, cu atât mai mult cu cât autorul însuşi a avut această meserie.

O carte amuzantă, dar plină de substanță

Mesajul cărţii Extraordinarul voiaj al unui fakir care a ramas blocat intr-un dulap Ikea care a înregistrat un mare succes este mult mai profund decât pare datorită tonului amuzant pe care este descrisă aventura lui Ajatashatru. În timp ce arată că un sudanez, de pildă, poate fi în căutarea unei vieţi „într-una din ţările bune”, Puertolas tratează „adevărata aventură majoră a secolului XXI” care este imigraţia ilegală. Pe cât de absurdă la prima vedere este „odiseea” personajului, pe atât de relevantă este pentru felul în care norocul poate schimba fără explicaţie un destin.

Extraordinarul voiaj al unui fakir care a ramas blocat intr-un dulap Ikea a făcut senzaţie în Franţa, apoi s-a vândut în 36 de ţări din postura de bestseller. Aceasta este dovada faptului că cititori din toată lumea au rezonat cu omul închis în tot felul de spaţii, care străbate lumea ca un transfug dintr-o eroare. Chiar dacă nu i se poate întâmpla chiar oricui, Puertolas face o treabă grozavă abordând cu satiră felul în care statele lumii comit erori după erori în felul în care „se apără” de imigranţii ilegali.

Cumpara Extraordinarul voiaj al unui fakir care a ramas blocat intr-un dulap Ikea, de Romain Puertolas de aici: Elefant / eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Decolare digitală cu David Hockney

Next Article

Reducerile zilei. 29 iulie 2015

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
0
Share