Lumea pe care o imaginează Bradbury pentru secolul XXIV este menită să dea fiori tuturor. Masele sunt controlate de mass-media, cenzura a luat locul politicii, televiziunea a devenit ceea ce se înţelege prin „familie”, iar pompierul nu mai este un apărător, ci un incendiator… de cărţi.
În Fahrenheit 451, volum clasic şi mai actual decât s-ar fi putut bănui la data apariţiei (1953), intelectualul este văzut ca un infractor. Este vectorul periculosului „a gândi pe cont propriu”, iar rezultatul muncii lui, cartea, care îi poate îndemna pe oameni să iasă din „cutia” tv şi să se asculte pe ei înşişi, trebuie distrus. Definitiv. Prin foc.
Un astfel de pompier este Montag, care arde cărţi ca mod de viaţă şi care într-o zi o întâlneşte pe Clarisse McClellan, tânăra, frumoasa şi energica tânără care îi va dezvălui lumi interioare pe care niciodată Montag nu le luase în considerare. Este fascinat de iubirea şi fericirea care emană din ea… datorită cărţilor pe care el le distruge. Rezistenţa iniţială pe care o opune Montag, argumentată şi de nevasta lui, care este preocupată doar de formatele tv manipulatoare, este rapid disipată în faţa provocărilor din partea copilei, cum ar fi „gustul ploii”.
Pe măsură ce-şi deschide propria minte, Montag realizează că reperele existenţei lui sunt doar o butaforie. Colegii nu-l simpatizează cu adevărat, este doar folosit. Într-o zi este trimis să scoată din foc o femeie care nu vrea să-şi abandoneze cărţile. Pe parcursul acţiunii, Montag subtilizează un astfel de obiect interzis, mai târziu dezvăluindu-se faptul că avea de fapt mai multe volume ascunse. Îşi convinge soţia să citească împreună cu el. Demers inutil. Femeia este opacă la ceea ce înseamnă povestea cărţii şi mai ales povaţa ei. Aici intră în scenă profesorul de engleză pensionar Faber. Bătrânul se oferă să-l ajute pe Montag să înţeleagă lumea prin cărţi, dar asta îl pune în pericol. „Câinele Mecanic”, instrumentul de pază al sinistrei societăţi care interzice cartea, îl elimină pe dascăl înainte ca Montag să-l mai poată salva. Eroul nostru înţelege preţul ştiinţei de carte…
Despre felul în care Montag ajunge să conducă o revoluţie menită să repună în drepturi singura modalitate prin care spiritul uman poate fi cu adevărat liber, lectura, aflaţi din capodopera literaturii universale Fahrenheit 451.
Citiţi!
Această ediție a cărții Fahrenheit 451, de Ray Bradbury poate fi cumpărată cu reducere de aici.
Acum mai bine de 15 ani am vazut filmul, fara sa stiu ca in spatele lui exista o carte. La momentul acela m-am simtit un pic vizata…ma uitam la tv la film fara sa ma gandesc sa citesc mai degraba cartea. Totusi m-a marcat teribil, nu intelegeam cum poti sa arzi cultura, cum poti interzice cuiva sa mai citeasca, cum cineva renunta atat de usor la a se departa putin de societatea in care traieste pentru a se deplasa pt putina vreme in alte lumi prin intermediul cartilor. Insa azi ajung sa constat ca tot ce e dezvaluit acolo e mai aproape de adevar decat mi-as fi inchipuit. Pacat…