Sambata, 25 martie, la ora 15, in Libraria Humanitas de la Cismigiu, dupa o ora de discutii libere, scriitorul britanic David Mitchell, autorul bestsellerului international Atlasul norilor va avea un dialog via Skype cu membrii clubului de lectura pentru adolescenti Fanbook.
Cartea care a produs intalnirea este Omul de ianuarie, un roman despre Jason Taylor, un baiat de treisprezece ani din cel mai linistit sat din Worcestershire, cu o voce la fel de puternica precum cea a lui Holden Caulfield din De veghe in lanul de secara.
La discutia moderata de criticul literar Cosmin Ciotlos va participa si Mihnea Gafita, traducatorul cartii.
La inceputul anilor ’80, in Anglia inca bantuita de spectrul Razboiului Rece, maturizarea lui Jason se petrece sub auspiciile intamplarilor dramatice care pun stapanire pe intreaga lume – e totodata vremea recesiunii lui Margaret Thatcher, a muzicii celor de la Duran Duran, a taberelor de tigani nomazi ajunsi si in satul Black Swan Green -, o lume socanta, greu de inteles pentru un adolescent. Dar adevaratul razboi este pentru Jason cel de acasa, din mijlocul familiei pe cale sa se destrame, si de la scoala, unde luptele dintre baieti sunt dure si lasa urme adanci asupra unei firi contemplative si sensibile ca a celui care publica versuri sub pseudonim. De la prima dezamagire traita cand fata de care se indragosteste, Dawn Madden, ii intoarce spatele, si de la culpa morala resimtita cand provoaca, fara intentie, un accident grav, Jason e prins intr-o serie de intamplari care sfarsesc prin a-i schimba definitiv perspectiva asupra lucrurilor si chiar viata.
Impresia de lectura a lui Adrian Hoaghea, unul dintre membrii clubului: ”Hmm, frumoasa carte. Sincer sa fiu, personajul principal, Jason, m-a introdus cu adevarat in actiune, care este una destul de simpla. insa modul in care este prezentata este asa pretios si copilaros, incat o face sa para de zece ori mai interesanta. Gandirea lui Jason m-a impresionat, poate profunzimea sa, poate simplitatea sa, sau poate modul in care autorul le-a impletit pe cele doua, dand nastere unui personaj pe care mi-a fost imposibil sa nu il indragesc. M-au atras foarte mult si schimbarile lumii, doar erau anii ’80, nu-i asa? Ce a iesit din acest amestec? O super-carte! Trebuie sa recunosc, as reciti-o oricand cu probabil aceeasi placere. O carte de nota 10! si cum sa uit asa o carte!”
Aceasta este prima intalnire din noul modul al clubului de lectura Fanbook dedicat literaturii contemporane, organizat de CSR Mindset si Libraria Humanitas de la Cismigiu. Clubul este deschis tuturor adolescentilor care vor sa citeasca o carte in fiecare luna. Dezbaterea din prima ora, intre membrii clubului si criticul literar Cosmin Ciotlos, este preambulul pentru adevarata proba de foc a dialogului, intalnirea din a doua ora cu autorii cartilor propuse.
Dovada ca tinerii citesc? Participantii la evenimentele lunare vin din 10 licee bucurestene, iar 50 dintre membrii clubului sunt implicati constant in organizarea intalnirilor.
Intrarea este libera. Liceenii care vor sa se inscrie in clubul de lectura Fanbook si sa participe la toate evenimentele lunare din nou modul, care va avea loc pana in iulie, pot trimite un mail pe adresele contact@csrmindset.ro sau anda.visan@humanitas.ro.
Comunicat Editura Humanitas