Melanie este o fată care merge la școală, are prieteni, iubește cărțile și este grozav de inteligentă. Trăiește într-un subsol, alături de alți 20 (și ceva) de amici de aceeași vârstă. Toate bune și… normale până în ziua în care copila simte mireasma cărnii de om într-un anume fel și poate prea aproape. Atunci devine un monstru pentru că de fapt, Melanie este un zombie… cu un scop: este unul dintre copiii supradotați care vor salva omenirea, în condițiile în care Terra este otrăvită acolo sus, la suprafață.
Așadar, avem în Fata cu toate darurile o poveste unicat despre zombie… buni, cititorul fiind provocat să-și imagineze așa ceva. Personajele din jurul Melaniei sunt la fel de „out of the box” ca și ea, scopul întregii acțiuni fiind el însuși unul ieșit din toate tiparele. Miss Justineau, profesoara favorită, o învață pe Melanie despre mitologia greacă, despre cutia Pandorei și despre tainele culturii și simbolisticii care au devenit reperul clasic al omenirii; Sergentul Parks este un alt personaj inedit, cel care are în grijă „baza” unde se studiază asiduu salvarea omenirii; Caroline Caldwell este unul dintre oamenii de știință fascinați de inteligența fetei… atât de fascinată, încât vrea să-i despice țeasta pentru a găsi explicația diferenței dintre copila unicat și restul armatei de zombie, în mare parte plicticoși, blazați, limitați.
În Fata cu toate darurile, M.R. Carey scoate cu mult talent din „turma” de cărți despre zombie această poveste despre umanitatea unor ființe considerate monștri, subliniind că un scop nobil poate într-adevăr înnobila orice făptură. Și nu este ușor lucru să faci cititorul să simtă empatie față de personaje care l-ar îngrozi dacă vreodată i s-ar arăta la fereastră…
Nu în ultimul rând, fundalul este unul pe care acțiunea curge în sensul dorit de Carey. Cu două decenii înainte de debutul acțiunii, omenirea fusese infectată cu o bacterie. Cei îmbolnăviți s-au transformat rând pe rând în creaturi fără judecată, numite „hungries” („înfometații”), care se hrănesc cu carnea proaspătă a oamenilor sănătoși din jur. Prin atacuri, salivă și spori, coșmarul se extinde la nivel planetar, iar puținii sănătoși rămași stau baricadați ori grupați în cete ostile de „junkers”.
Aceste repere fiind trasate, vine și acțiunea: când profesoara Justineau tocmai o împiedică pe Caldwell s-o disece pe geniala fetiță de 10 ani, baza este atacată și de „hungries”, și de „junkers”. Este momentul în care, ca o complicație în plus, Melanie gustă carnea de om și devine conștientă că vor fi momente în viitorul ei în care va trebui pusă la adăpost de ea însăși… așadar, mitul sălbatic al luptei omului cu demonii din el. Apoi micuța constată că este total diferită și extraordinar de utilă: „hungries” nu o atacă, așa încât îi poate goni din preajma oamenilor. Încet, încet, adulții speriați și fără șansă încep să aibă încredere în copilul ciudat, care devine un lider ce totuși nu trebuie scăpat din ochi (expresia conștientizării propriei deveniri). Mai departe, cititorul descoperă alte și alte tablouri ale provocărilor pe care trebuie să le depășească un copil care nu se poate baza în judecăți rapide generate de conjuncture exterioară decât pe mintea strălucită, pe o picătură de umanitate și pe instinct, pe care încă nu și le știe pe de-a întregul și nu le poate controla…
Romanul Fata cu toate darurile, de M.R. Carey poate fi cumpărat cu reducere de la Nemira, eMAG, Libris sau Cărturești.