fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Fata dinainte, de J.P. Delaney

Fata dinainteFata dinainte: Un obsedat de ordine și control asupra altora își închiriază minunăția de locuință la prețuri irezistibile doar pentru a atrage tinere într-un loc în care toate mișcările le sunt supravegheate. Și ele vin…

Așadar, Jane Cavendish vede imediat șansa de a locui într-o splendidă locuință de tip minimalist pe care creatorul ei, enigmaticul architect Edward Monkford, o închiriază la prețuri de nerefuzat. Condiția este să respecte cu sfințenie o lungă listă de reguli. Înțelegerea seamănă cu un credit – la început, dorința de a-l obține este atât de mare, încât umbrește complet tot ce ar putea să urmeze… Jane se mută în casa lui Edward și surprizele încep să se dezvăluie; tânăra află că înaintea ei a ocupat spațiul Emma, o fată care a murit acolo în condiții suspecte. Thriller-ul psihologic este deja pus în scenă…

Capitolele romanului Fata dinainte alternează cu pățaniile celor două, Emma și Jane, fiecare la timpul ei și avându-l ca numitor comun, firește, pe Edward. Aflăm în detaliu despre contractul infernal din spatele entuziasmului de a locui într-un imobil minunat; personajele feminine par similare, dar numai situația este aceeași – cele două tinere sunt foarte diferite în fond, ceea ce permite atragerea cititorului către un personaj sau altul ori către toate, per ansamblu captarea atenției și, de ce nu, a empatiei (nu degeaba cartea a devenit imediat bestseller, cu drepturile de ecranizare vândute direct la „Universal”…). Chiar și maleficul Edward este șarmant, genial, retras (deci misterios) și, evident, foarte sexi.

În spatele complotului cititorul cărții Fata dinainte descoperă ape mult mai adânci. Edward știe exact că persoanele în căutare de ordine strictă și disciplină sunt de multe ori cele care își refac viața după o traumă – Emma, fata dinainte, este un astfel de caz; a ajuns pe strada One Folgate fugind de un atac brutal al iubitului ei, iar Jane încearcă să-și revină după ce a născut o fetiță moartă. Pagină cu pagină, Jane încearcă să deslușească relația Emmei cu Edward (căruia soția și copilul i-au murit în condiții neelucidate) și dispariția ciudată a tinerei. Odată cu crudele concluzii din spatele fiecăruia dintre aceste misterioase finaluri rămâne întrebarea pe care și-o pune cititorul în forul său interior: cât de departe se poate merge pentru a materializa ceea ce înțelegem cu toții prin frumusețe sau o viață bună? Cât suntem de capabili să strunim mintea atunci când realitatea sau întâmplările riscă să ne dezechilibreze grav? În fond, nu-i așa, orice dietă pornită în numele unei siluete perfecte poate ajunge să însemne anorexie… Poate ajunge o sticlă cu șampon lăsată deschisă să genereze un omor în numele unei ordini aparent benefice și inofensive?

Romanul Fata dinainte, de J.P. Delaney poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
3
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Cartile care ne-au facut oameni

Prima editie a conferintelor Cartile care ne-au facut oameni, cu Dan C. Mihailescu

Next Article
Bucuria de a nu fi perfecta

Lansare de carte: Bucuria de a nu fi perfecta, de Riri Sylvia Manor

Related Posts

Total
3
Share