fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Festivalul International de Film CINEPOLITICA – cele mai apreciate filme cu teme politice

Festivalul Internaţional de Film CINEPOLITICA (2 – 7 aprilie, Cinema Studio și Elvira Popescu) a început marți, 2 aprilie, la ora 20:00, la Cinema Studio din Capitală, cu un subiect provocator și un film proiectat în premieră în România: „Frumoasa adormită” / „Bella addormentata”, în regia lui Marco Bellocchio. Actorul Victor Rebengiuc va deschide seara cu o introducere despre ediția de anul acesta.

Unul dintre favoriții presei internaționale la Festivalul de la Veneția, „Bella addormentata” a generat dezbateri intense pe tema eutanasiei. Marco Bellocchio pornește de la cazul real al Eluanei Englaro, o tânără care a stat 17 ani în stare vegetativă înainte de a fi decuplată de la aparate, în 2009, pentru a vorbi despre dreptul la moarte. A fost prima eutanasie oficială din Italia. În distribuție, nume ca Isabelle Huppert, Toni Servillo, Alba Rohrwacher, Michele Riondino, Roberto Herlitzka.

Timp de 6 zile, în competiția CINEPOLITICA, spectatorii vor avea parte de câteva dintre cele mai apreciate filme recente care ating teme politice, toate în premieră în România. Trei dintre ele au fost propuse la Oscarul pentru Cel mai bun film străin – „Lore” (Australia), „80 de milioane” (Polonia), „Copilărie clandestină” (Argentina) – , iar un al patrulea, „The Gatekeepers”, a fost nominalizat la categoria Cel mai bun documentar. Detalii despre filmele din competiție.

Invitați speciali la CINEPOLITICA vor fi Giacomo Durzi, co-regizor, alături de Giovanni Fasanella, al documentarului „S.B: Io lo conoscevo bene”. Cineastul va povesti întâmplări din culisele unui film care adună mărturii și povești ale unor foști și actuali prieteni ai lui Silvio Berlusconi, unul dintre cei mai controversați oameni politici ai ultimelor decenii.

Se va întâlni cu publicul din București și actorul Maciej Makowski, unul dintre protagoniștii filmului „80 de milioane” / „80 milionów”, în regia lui Waldemar Krzystek, filmul înscris de Polonia în cursa pentru Oscar și bazat pe evenimente reale.

Artan Minarolli, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Albania, se va afla la București în dublă calitate: de membru al juriului și de regizor al filmului „Noaptea fără lună” (2002), proiectat în programul special Drumul libertății. Alături de el, vor juriza Dieter Wieczorek, director artistic al Festivalului Signes de Nuit, Massimiliano Nardulli, director artistic al Festivalului de Scurtmetraj de la Brest, Vintilă Mihăilescu, Bogdan Teodorescu și Răzvan Theodorescu.

Joi, 4 aprilie, de la ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu, spectatorii sunt așteptați la proiecția unui documentar despre cel mai iubit suveran pontif, „Martor al speranţei: Viaţa lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea”, în regia lui Judith Dwan Hallet. Va urma o dezbatere pe tema papalității, la care vor lua parte Michel Kubler, fostul redactor șef pe probleme religioase la publicaţia „La Croix”, și Adrian Niculescu, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

afis

Tot la Cinema Elvira Popescu, vineri, 5 aprilie, de la ora 19:00, scriitorul și filmologul Cristian Tudor Popescu va susține o conferință pe tema Propagandă și manipulare la începuturile cinematografului românesc.

Biletele s-au pus în vânzare la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu – fiecare cinematograf va vinde tichete doar pentru proiecțiile sale – la prețul de 10 lei. La Cinema Studio, pentru elevi și studenți, tariful este 7 lei.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Sursa articol: Site oficial Cinepolitica – www.cinepolitica.ro

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cumpara orice carte din Colectia Suspans de la Nemira si poti castiga un super joc: The Resistance

Next Article

Inserturi de colectie: romanul “Calatorie spre iubire”, de Mary Jo Putney impreuna cu Libertatea pentru femei

Related Posts

Total
0
Share