fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Finala Concursului “Humanitas in licee”

Sambata, 13 iunie, la ora 11.00, cele doua echipe finaliste ale Concursului Humanitas in licee vor fi fata in fata in ultima etapa care se va desfasura in sala de conferinte a Institutului Cervantes. Fiti sustinatorul uneia dintre cele doua echipe intr-un matineu inteligent, prezentat de Andi Moisescu. Trofeul si premiul cel mare vor fi inmanate de scriitorul Mircea Cartarescu.

humanitas-in-liceeDupa alte trei etape in care au acumulat cele mai multe puncte, colegiile nationale “Andrei Saguna” si “Dr. Ioan Mesota” din Brasov au ajuns in marea Finala a Concursului Humanitas in licee. Au fost cele mai bune echipe din 32 de licee, din 11 orase.

Tema finalei este “Eminescu”. Intrebarile pe care le vor primi cele doua echipe sambata au fost concepute de Catalin Cioaba, autor Humanitas si editor al volumului Marturii despre Eminescu, pe care echipele l-au avut in bibliografie si care strange amintiri despre Eminescu asa cum au fost consemnate de contemporanii sai.

“La cateva saptamani dupa moartea lui Mihai Eminescu, in numarul din 7 iulie 1889, revista Familia lansa un apel catre cei care l-au cunoscut: «Scrieti amintiri!» Astfel de indemnuri s-au repetat de nenumarate ori in revistele vremii, chiar si dupa 1900, deci la distanta de decenii. Si – dupa cat se pare – ele nu au fost in zadar, caci, pana catre anii ’20 ai secolului trecut, au continuat sa apara noi marturii despre Eminescu, «asa cum a fost»: ca prieten, coleg de scoala, de redactie, ca publicist al vremii. Aceste amintiri ale contemporanilor au fost apoi, de-a lungul secolului trecut, antologate in diferite volume.

Selectia din Marturii despre Eminescu a pornit de la ele si a cautat sa reconstruiasca totalitatea acestor texte, deoarece si astazi, cred, amintirile despre Eminescu se cer nu doar retiparite ca atare, dar si readunate laolalta, organizate din nou intr-un ansamblu coerent, care sa cuprinda tot ceea ce s-a scris – semnificativ – de catre cei care l-au cunoscut.” (Catalin Cioaba, prefata volumului)

Elevii finalisti si spectatorii se vor bucura de frumusetea intrebarilor-poveste. Indiciile din prima parte a intrebarii tin de specificul cartii, al unor personaje sau concepte esentiale, iar un raspuns primit dupa citirea lor este rasplatit cu doua puncte. Din ce in ce mai numeroase si mai clare, indiciile din a doua parte aduc un singur punct.

Cea de-a patra editie a concursului Humanitas in licee s-a derulat pe parcursul anului scolar 2014-2015 si a avut pana acum trei etape cu o bibliografie Humanitas.

Pentru prima etapa, “Bratienii”, intrebarile au plecat de la volumul Din viata familiei Ion C. Bratianu de Sabina Cantacuzino si au fost create de Oana Barna, redactorul cartii.

Pentru a doua etapa, “Clinamen”, intrebarile au fost concepute de Marieva Ionescu, redactor Humanitas, pornind de la volumul Clinamen. Cum a inceput Renasterea de Stephen Greenblatt.

Pentru cea de-a treia, “Jurnalul de la Paltinis”, autorul intrebarilor a fost Gabriel Liiceanu, iar cartile din bibliografie au fost Jurnalul de la Paltinis de Gabriel Liiceanu si Jurnal filozofic de Constantin Noica.

Concursul s-a desfasurat cu public, in cele trei etape de calificare rolul de gazda revenindu-i fiecaruia dintre licee, prin rotatie.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

„Necenzurat” de Radu F. Constantinescu, lansare cu surprize pentru cititori

Next Article

Iluziile care ne patronează („Mala Strana”, de Jan Neruda)

Related Posts

Total
0
Share