fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Frumusețea istoriei (recenzie la cartea “Mari enigme ale istoriei”, Editura Litera)

mari-enigme-ale-istorieiMari enigme ale istoriei – Pierre Bellemare, Jean-Francois Nahmias, trad. Aurelia Ulici, ed. Litera, 2012

Pierre Bellemare (n. 1929) este un scriitor francez care a colaborat cu istoricul Jean-Francois Nahmias (n. 1944) pentru a scrie această carte, unde 23 de povestiri ne vor face să aflăm în mare parte adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, în ciuda ficțiunii pe care presa, precum și autori dornici de succes au promovat-o.

Nu de multe ori ne-am întrebat, plini de uimire și suspans: ce diavol o trăi în triunghiul Bermudelor, ce s-a întâmplat cu comoara templierilor, ce mister ascunde mormântul lui Tutankhamon etc.?

Și eu, când eram mică și citeam tot felul de cărți cu titluri care de care mai fascinante despre marile mistere ale lumii, rămâneam minute întregi blocată la cele citite, imaginându-mi tot felul de lucruri, dar mai ales dezlegarea misterului. Nu am dezlegat până acum niciun mister, ori pentru că nu există, ori pentru că nu sunt istoric și în zona în care stau nu am găsit nici măcar o amărâtă de monedă care să aibă cât de cât valoare istorică.

Munca autorilor mi s-a părut una foarte grea, pentru că nu e atât de simplu să redai realitatea din spatele ficțiunii cu care am fost obișnuiți. Muncă de cercetare fantastică, poveste scrisă fir cu fir, pentru aflarea adevărului despre câteva dintre marile mistere ale lumii. Hai că nu vă mai țin în suspans și am să vă dezvălui câteva dintre ele.

S-a vorbit multă vreme de salvarea miraculoasă a Marei ducese Anastasia, deoarece o femeie care știa multe despre viața ei înainte de uciderea ducesei și a familia ei și-a însușit identitatea acesteia. Tânăra a reușit să adune adepți din toate părțile, să păcălească multe persoane cum că ea ar fi Anastasia. Și poate că ajunsese și ea să creadă asta. Dar adevărul este că ducesa Anastasia a murit împreună cu țarul, țarina și surorile sale, nescăpând miraculos, așa cum s-a crezut.

Misterul lui Tutankhamon nu mai este un așa mister. Mormântul a fost găsit, o adevărată comoară arheologică, iar de atunci oamenii care au intrat în contact cu mormântul au început să moară destul de des. Blestemul lui Tutankhamon a căzut asupra celor care i-au profanat mormântul și i-au tulburat odihna. Numai egiptologul Howard Carter a rămas întreg, deși el a fost primul care a intrat in camera mortuară. Se pare că a uitat blestemul să cadă asupra lui! Sau nu a existat niciun blestem și imaginația sadică a oamenilor a fabricat blesteme care nu există. În schimb, ciuperci nevizibile cu ochiul liber există. Și este mai probabil să mori din așa ceva, decât din blesteme.

Monstrul din Loch Ness este favoritul tuturor. An de an, turiștii dau bani pentru a se plimba pe lacul unde se presupune că ar exista acest monstru care (se pare) trăiește fără aer și fără hrană și fără mai iasă din când în când la suprafață, să-l mai bată vântul prin plete, zimți, urechi mari sau ce își mai închipuie ”martorii oculari”. Ei bine, autorii ne prezintă faptele și ne spun adevărul: nu există niciun monstru, pozele au fost trucaje, în lac nu prea există viețuitoare sau plante, așa că e greu de crezut că ar exista un monstru atât de mare care să supraviețuiască secole întregi!

Deja v-am dezvăluit câtea secrete, v-aș mai povesti și despre moartea lui Napoleon Bonaparte sau Emile Zola, Triunghiul Bermudelor, Comoara templierilor sau Omul cu masca de fier, dar mult mai bine scriu autorii, așa că vă îndemn cu încredere să citiți această carte și să lăsați ficțiunea la o parte când istoria este mult mai interesantă!

Emilia Zăinel

Cartea poate fi cumparata si online, cu reducere, de aici.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lichidare de stocuri si reducere de cel putin 40%. Vezi codul

Next Article

Un nou roman in Colectia Sven Hassel: "Comisarul"

Related Posts
Când corpul spune nu
Citește mai mult

Când corpul spune nu, de Gabor Maté

Stresul a ajuns într-o asemenea măsură componentă a vieții contemporane, încât efectele majore asupra sănătății sunt tot mai…
Fascinația dialogului
Citește mai mult

Vocația dialogului

Cu o experiență publicistică de peste 14 ani în presa culturală (a debutat cu texte de specialitate în…

Total
0
Share