fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Fumatul strict permis, de Christopher Buckley

Erou principal în Fumatul strict permis, Nick Naylor este unul dintre cele mai oneste personaje literare. Nu are îndoieli vizavi de propria persoană şi nici faţă de munca pe care o prestează. Este purtător de cuvânt al unei companii producătoare de tutun şi îşi petrece timpul de lucru desfiinţând orice părere care afirmă că „tutunul dăunează grav sănătăţii”.

fumatul strict permis

  • Produs publicat in 2009 de Humanitas
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Rasul lumii
  • Format: 130×200
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 364
  • ISBN: 978-973-50-2406-2

Este adevărat că uneori se mai plânge de faptul că opinia publică nu-i acordă la fel de multă atenţie cum primesc cei care propovăduiesc viaţa sănătoasă şi este la fel de adevărat că această carte care frapează prin francheţe a fost scrisă înainte ca adevărul crud despre ravagiile pe care le face fumatul să fie pe deplin demonstrate. Antologică rămâne, în context, scena în care şeful îi spune lui Naylor că ei nu trebuie să recunoască niciodată că fumatul face rău.

Roata se întoarce spectaculos în momentul în care Naylor este răpit, iar răpitorii îi acoperă corpul cu plasturi cu nicotină. Fumător fiind, reuşeşte să supravieţuiască, dar în urma episodului nu mai poate fuma. Pe de o parte, are în sfârşit notorietatea media pe care şi-o dorise atât de mult. Devine aproape un erou, opozanţii tutunului afirmând sus şi tare că ei nu ar merge până acolo doar pentru că un om alege să fumeze. Simpatia pentru victimă se extinde şi asupra companiei şi acesta este punctul în care cei care au văzut filmul şi-l amintesc cu claritate pe Aaron Eckhart cinic şi poate prea conştient de sine.

De altfel, este posibil să revedem o ecranizare a acestei cărţi, întrucât drepturile de ecranizare au fost cumpărate de Mel Gibson nu cu mult timp în urmă. Este drept că personajul central are şi momente în care şovăie. Uneori pare să fie de partea celor care îi plătesc salariul, alteori trece baricada şi nu de puţine ori foloseşte aceeaşi logică pentru ambele opţiuni: „Unde sunt datele care să demonstreze asta?”.

„Am fumat prima ţigară chiar aici, în New York, la vârsta de 13 ani. Mi-a fost rău, m-a luat ameţeala şi aproape am vărsat. Mi-am dat seama că era începutul unei lungi prietenii”, spune autorul cartii Fumatul strict permis, Christopher Buckley, despre relaţia lui cu ţigările.

Cumpara cartea Fumatul strict permis, de Christopher Buckley, cu mare reducere, de la Elefant sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Top 3 Colectii de la Humanitas cu pana la 86% reducere

Next Article

Top Elefant: cartile alese de romani in august 2015

Related Posts

Total
0
Share