Jonathan Wells a moştenit un apartament. Simplu. In Paris. Simplu. Jonathan tocmai a fost concediat pentru ca nu-i place să umble seara prin oraş. Simplu. Până aici. Împreună cu soţia, Lucie, fiul Nicolas şi câinele Ouarzazate, Jonathan se mută în imobilul moştenit de la unchiul excentric. Şi începe totul. Cu un mesaj de la unchi: „Orice-ar fi, nu coborî niciodată în pivniţă!”. Toată lumea ascultă îndemnul, dar într-o zi patrupedul familiei alunecă printr-o crăpătură a uşii şi dispare. Într-un ritm nebun îl urmează Jonathan, care coboară în căutarea câinelui, soţia, după el, un poliţist şi opt pompieri, Nicolas, alţi şapte poliţişti dintre care doar unul se întoarce la suprafaţă, acoperit de tăieturi care par de cuţit şi complet scos din minţi.
- Carte publicata in 2015 la Editura Nemira
- Vezi pretul cu reducere
- ISBN: 978-606-579-876-2
În paralel, naraţiunea se concentrează pe un soi de imperiu al furnicilor. „Oraşul” Bel-o-kan se pregăteşte să iasă din hibernare, dar are în faţă o tentativă de distrugere. Masculul de reproducţie 327 trage alarma, dar semenii sunt destul de indiferenţi. Singurii care reacţionează sunt o femelă şi o furnică asexuată. Curând, toţi trei încearcă să vadă care este sursa armei care vrea să le extermine mica lume. Este vorba despre alte furnici. Şi încep întrebările pentru cititorul care nu mai poate pur şi simplu să lase din mână această carte a groazei şi a imaginaţiei fără limite, un SF care nu este SF, un thriller care nu este un thriller, dar totuşi este foarte aproape… sau mai presus…
Cine sunt cele două categorii de furnici şi de ce unele încearcă să distrugă metropola celorlalte? Unde duce misteriosul tunel de sub nivelul inferior al oraşului şi ce lşegătură au toate acestea cu casa lui Jonathan? Şi încă o întrebare: unde este celebrul manuscris la unchiului Edmond, Enciclopedia Ştiinţei Relative şi Absolute?
Partea umană a complotului păleşte in faţa părţii despre furnici a acţiunii. Suntem proiectaţi într-o fascinantă lume complet străină, unde cuvintele sunt mirosuri şi o suprafaţă de câteva sute de metri găzduieşte o „civilizaţie” de 5.000 de ani vechime. Furnicile din Bel-o-kan sunt tehnologizate la maximum, au depozite de hrană, cirezi, arme de distrugere la distanţă etc. Sunt decise să supravieţuiască cu orice preţ şi în paralel să se dezvolte aflând totul despre lume. Explorează, cercetează, învaţă, chiar dacă nu la fel ca oamenii.
Werber creează o proiecţie de excepţie care ne face să ne întrebăm dacă suntem într-adevăr specia „superioară”. Descrierea „culturii” furnicilor este într-adevăr bazată pe o perspectivă umană, dar felul în care este relevată viaţa de zi cu zi a acestei „civilizaţii” şi interacţiunea ei cu celelalte furnici şi cu oamenii este o mare lecţie. Suntem oare pregătiţi să comunicăm cu o altă specie? Am acordat atenţia cuvenită speciilor de pe Terra sau ne concentrăm doar pe comunicarea cu extratereştrii? Şi, nu în ultimul rând, cum rămâne cu familia care se mutase cu atâta bucurie pe o stradă din Paris, într-o casă „blestemată”?…
Cartea Furnicile, de Bernard Werber poate fi cumparata cu reducere de la Elefant / Libris / eMAG.