fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Horia-Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu despre Alexandru Dragomir

Alexandru DragomirEditura Humanitas va invita la Libraria Humanitas de la Cismigiu joi, 10 noiembrie, ora 19, la o intalnire-eveniment cu Horia-Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu prilejuita de implinirea a 100 de ani de la nasterea lui Alexandru Dragomir. Evenimentul este dedicat volumului Alexandru Dragomir, O teza de doctorat la Dumnezeu. Exercitii de gandire, o antologie realizata de Gabriel Liiceanu, o carte ce scoate in evidenta tot ce este mai accesibil si mai ”cuceritor” din insemnarile pe care le-a facut Dragomir, fara gandul vreunei publicari, de-a lungul a cincizeci de ani (1950-2000).

”Dragomir nu-si propusese sa aiba nici un «destin cultural». Spre deosebire de Noica, ce-si pregatea in noaptea istoriei, scriind tenace si incapatanat, viitoarea iesire la lumina ca opera, Dragomir isi asuma dintru inceput istoria ca noapte eterna si se retrage in intimul pur al luminii sale interioare. Daca nu gresesc, cred ca e singura gandire specializata filozofic din istoria Europei care s-a decuplat total de orice manifestare culturala prezenta sau viitoare. Gandirea lui Dragomir este neverosimil de pura tocmai pentru ca nu «iese pe strada», nu ia parte la dispute si nu se hraneste din vanitatea participarii la turniruri intelectuale. Ea reprezinta performanta pura a posibilitatii de filozofare a unei fiinte care se exerseaza intr-o catacomba a istoriei.

In frenezia lui de a intelege totul era ceva din psihologia unui etern student care abordeaza Creatia ca pe o tema si care se pregateste asiduu pentru ziua in care urmeaza sa fim examinati de Dumnezeu. De altfel o stie si o spune, in 8 ianuarie 1993, intr-o formidabila nota din carnetele intitulate Seminte: «In fond, eu fac o teza de doctorat la Dumnezeu.» Lucrul cel mai important care s-a intamplat in viata lui Dragomir este tocmai acesta: la un moment dat, si-a schimbat conducatorul tezei. A trecut de la Heidegger la Dumnezeu.” (Gabriel Liiceanu)

Accesul la eveniment este gratuit si se face pe baza unei rezervari prelabile prin Eventbook.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Trei saptamani in Anzi

Lansare de carte: Trei saptamani in Anzi, de Marius Chivu

Next Article
cărți pentru creșterea copilului

Reduceri mari la cărți pentru creșterea copilului și cărți pentru copii

Related Posts

Total
0
Share