fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Hotelul Bosfor, de Esmahan Aykol

Romanul Hotelul BosforHotelul Bosfor, de Esmahan Aykol a fost publicat in Romania la Editura RAO in 2015.

Hotelul Bosfor ne spune o poveste extrem de interesanta. Kati Hirschel are o librărie în care vinde cărţi poliţiste. Şi, cum nimic nu este întâmplător în viaţă, într-o zi primeşte un telefon de la o veche prietenă, Petra, star de cinema care vine să filmeze în oraşul lui Kati, Istanbul, o metropolă „cu zece milioane de locuitori, cât o întreagă ţară”, pe care femeia în vârstă de 40 de ani îl iubeşte şi îl cunoaşte bine.

Cartea poate fi cumparata online, de aici.

Bucuroasă la început de vestea dată de amica ei, Kati îşi pune totuşi nişte întrebări, ca în lumea fetelor: „Ce-o căuta Petra în Turcia? Să-şi fi pierdut celebritatea? O fi trăind din ajutoarele sociale oferite de statul german?”… etc…etc. Prietena ei în persoană o linişteşte, confirmând că realizează un film în Turcia şi atât. Sau nu, pentru că la doar o zi de la cazarea vedetei în hotel este găsit mort directorul filmului şi Petra este principalul suspect, întrucât se crede că avea o aventură cu decedatul.

Kati nu se poate abţine şi intră în jocul prinderii criminalului, erijându-se într-un fel de Miss Marple modernă, dacă tot ştie câte ceva despre lumea crimei (este carevasăzică în branşă, într-un fel…) şi decide să demonstreze că Petra este nevinovată şi, bineînţeles, în acest proces şi să arate cine este adevăratul făptaş. După cum îi spune şi inspectorului de poliţie Batuhan, „toţi ne visăm detectivi undeva în forul nostru interior”.

Îşi începe munca detectivistică interogând, deplasându-se de colo-colo, căutând indicii. Intră astfel în contact cu tot felul de oameni, prilej pentru autor să creioneze personaje secundare de toată frumuseţea, ca actori, tehnicieni, chiar şi o familie înstărită şi temută din capitala Turciei.

De altfel, Kati este şi naratorul, iar cartea Hotelul Bosfor are forma unei povestiri pe care o derulează aceasta parcă dintr-unul dintre volumele pe care le vinde: enumeră conjunctura producerii nenorocirii, evenimentele din jurul vizitei prietenei aflate la locul nepotrivit în momentul nepotrivit (şi băută bine pe deasupra, drept care nu-şi mai reaminteşte nimic din seara fatidică), apoi face paşi spre felul în care o femeie de origine germană cum este ea se integrează în societatea turcă (observaţii asupra cărora personajul principal va mai reveni pe parcursul cărţii), apoi din nou toate misterele şi iţele din jurul asasinatului de care este învinuită amica ei.

Vorbind parcă pentru ea însăşi sau părând a gândi cu voce tare, Kati elimină rând pe rând posibilii suspecţi, recapitulează tot ceea ce ştie, pune în ordine ceea ce află. Tot acest eşafodaj care are suficiente elemente distincte şi „clasice” pentru un roman de investigaţie este completat cu observaţiile despre diferenţele culturale dintre turcii şi germanii din Istanbul, consideraţii despre felul în care criza economică i-a afectat pe localnici, plus imegini superbe cu un oraş excentric, cosmopolit şi gigantic, în care pare să fie posibil orice.

Cartea Hotelul Bosfor, de Esmahan Aykol se gaseste la pret bun la eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Mandria lui Jared McKade, de Nora Roberts - impreuna cu Libertatea pentru femei

Next Article

Vrei un Craciun de vis? Dar poate vrei si unul SF :)

Related Posts

Total
0
Share