fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Hoţul de trupuri, de James Bradley

Suntem în Londra anului 1826, în care tânărul Gabriel Swift vine să studieze cu Edwin Poll, un mare anatomist al vremii. Vrea să-şi facă un nume, dar norocul nu îi surâde; curând, intră în „combinaţie” cu umbra maestrului, Lucan, marele „comerciant” de trupuri. Şi nu orice fel de trupuri, ci ale celor ucişi în mod violent, singurele pe care, prin lege, specialiştii le puteau diseca pentru a studia anatomia.

hotul-de-trupuri

Ca şi cum acest început nu ar fi sufiecient de sumbru, intrăm încet, prin călătoria lui Gabriel, în lumea întunecată a unui oraş care doar la curtea regală este strălucitoare, în timp ce în umbră pândeşte scursura umană şi, bineînţeles, oprtunitatea de a „mai face rost” de câte un cadavru. În fond, în tenebrele oraşului nu este zi fără crime. Legătura cu Lucan îi aduce lui Gabriel respingerea de către maestrul său, lucru care se traduce prin afundarea şi mai puternică a tânărului în lumea mocirloasă în care domnesc fărădelegea, opiumul, agresiunea, omorul, trădarea, corupţia.

Iar Londra mijlocului de secol XIX este locul „ideal”: „actriţe” şi prostituate, „gentilomi” şi cerşetori, artişti morţi de foame în gherete imunde, toţi sunt potenţiali „clienţi”. Şi totul este de vânzare, iar Gabriel descoperă că să iei o viaţă este mai uşor decât şi-ar fi închipuit. În această lume a prădătorilor de tot felul şi a victimelor de toate speţele, Lucan îl învaţă pe Gabriel că „ura este bună; te ţine puternic”. Şi tânărul trădează… se scufundă… trădează din nou. „Să ne închipuim că sunt fantome oamenii aceştia pe care îi luăm”, gândeşte, ameţit de ceea ce vede şi ce face.

Bradley îşi aduce eroul din Hoţul de trupuri dintr-un tablou sinistru în altul până la punctul în care zăgazurile minţii lui se rup şi Gabriel evadează din lumea mizerabilă pentru a se retrage într-un colţ din Anglia profundă. Va fi oare posibil să nu dea socoteală pentru tot ceea ce a făcut cândva? Şi chiar dacă nu va fi făcut răspunzător de justiţia umană, va putea să scape din închisoarea care poate fi mintea unui om? Iată o carte neagră, gotică, densă de destine frânte şi de subumanul care a domnit cândva în aceleaşi locuri care astăzi sunt considerate „cel mai minunat spaţiu în care poţi trăi”, după cum spun unii miliardari ai mileniului trei. Şi totuşi, Londra a fost cândva un loc putred, care nu dădea nicio şansă unei mari părţi a locuitorilor săi.

Cumpara cartea Hoţul de trupuri, de James Bradley de la eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares
2 comments
    1. Multumim de comentariu. Pentru noi cititul este cumva subiectiv. Este posibil ca ceea ce ne place noua foarte mult altcuiva sa nu-i placa tot atat, probabil ca am induce putin in eroare daca am stabili astfel de criterii. In general recomandam cartile care ne plac :)

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Câinii de diamant; Zile pe Turcoaz, de Alastair Reynolds

Next Article

Ne pregatim de scoala? Carti pentru copii la jumatate de pret

Related Posts

Total
0
Share