Momentele importante din viata Reginei Maria, in intrebarile de la Marea Finala a Concursului Humanitas in licee.
Sambata, 18 iunie, la ora 11.00, cele doua echipe finaliste ale Concursului Humanitas in licee vor fi fata in fata in ultima etapa a editiei a V-a, care se va desfasura in sala de conferinte a Institutului Cervantes din Bucuresti. Fiti sustinatorul uneia dintre cele doua echipe intr-un matineu inteligent, prezentat de Andi Moisescu. Trofeul si premiul cel mare vor fi inmanate de criticul literar Dan C. Mihailescu. Intrarea este libera.
Dupa alte trei etape in care au acumulat cele mai multe puncte, Colegiul German ”Goethe” din Bucuresti si Colegiul National ”Emil Racovita” din Cluj au ajuns in marea Finala a Concursului Humanitas in licee. Au fost cele mai bune echipe din 36 de licee, din 12 orase.
Tema finalei Humanitas in licee este Regina Maria
Intrebarile pe care le vor primi cele doua echipe au fost concepute de Tatiana Niculescu Bran si Radu Paraschivescu, urmarind cele mai importate evenimente si personalitati care pot fi retinute citind volumul Tatianei Niculescu Bran, Regina Maria. Ultima dorinta si pe cel de memorii semnat chiar de Regina Maria, Jurnal de razboi (I). 1916-1917, pe care echipele le-au avut in bibliografie.
Elevii finalisti si spectatorii se vor bucura de frumusetea intrebarilor-poveste. Indiciile din prima parte a intrebarii tin de specificul cartii, al unor personaje sau concepte esentiale, iar un raspuns primit dupa citirea lor este rasplatit cu doua puncte. Din ce in ce mai numeroase si mai clare, indiciile din a doua parte aduc un singur punct. Unde ne duc intrebarile? Spre descoperirea modului de a privi lumea al Mariei, regina Romaniei intr-o perioada foarte tulbure a istoriei. Cine au fost oamenii pe care ii avea in jur si care erau gandurile ei despre treburile de stat? Regina Maria a fost o influenta subtila in viata politica si un martor foarte atent al evenimentelor prin care au trecut Romania si familia regala. Ultima ei dorinta, aceea ca dupa moarte inima sa ii fie adapostita la Balcic, nu a mai putut fi indeplinita, dar e important sa intelegem traseul istoric al unei astfel de decizii, impreuna cu simbolurile si semnificatiile ei.
Concursul Humanitas in licee, editia 2015-2016
Cea de-a V-a editie a concursului Humanitas in licee s-a derulat pe parcursul anului scolar 2015-2016 si a avut trei etape cu o bibliografie Humanitas. Pentru prima etapa, ”Sabbatai Mesia”, intrebarile au plecat de la volumele Uimitoarea istorie a lui Sabbatai Mesia de Andrei Cornea si Dumnezeu, Iahve, Allah. Katia Mrowiec, Michel Kubler, Antoine Sfeir raspund la 100 de intrebari ale copiilor despre cele trei mari religii monoteiste si au fost create de Andrei Cornea si Marieva Ionescu; pentru a doua etapa, ”Balcic”, intrebarile au fost concepute de scriitoarea Tatiana Niculescu Bran, pornind de la volumul Balcic. Micul paradis al Romaniei Mari de Lucian Boia; pentru cea de-a treia, cu tema ”George Enescu”, autorul intrebarilor a fost Vlad Zografi, pentru cartea Enescu, viata si opera de Noel Malcolm. Concursul s-a desfasurat cu public, in cele trei etape de calificare rolul de gazda revenindu-i fiecaruia dintre licee, prin rotatie.
Comunicat Editura Humanitas