În 2005, Împăratul muştelor, prima carte semnată de câştigătorul de mai târziu al Premiului Nobel William Golding, era desemnată de revista „Time” în primele 100 de cărţi în limba engleză din 1923. De ce? Pentru că pune în discuţie eternul conflict interior al rasei umane: binele personal versus binele comun. Şi dacă la început abia s-a vândut în câteva mii de exemplare, chiar şi fără reţelele de socializare şi mijloacele de comunicare în masă care pot îndrepta instantaneu atenţia universală spre o operă sau alta, a reuşit să devină un bestseller şi să fie ecranizată de două ori.
- Carte publicata in 2013 la Editura Humanitas Fiction
- Cumpara cartea cu reducere
- Numar pagini: 240
- ISBN: 978-973-689-594-4
Povestea spune că în timpul evacuării pe motiv de război, un avion britanic aterizează pe o insulă pustie din Pacific. Singurii supravieţuitori sunt băieţi pre-adolescenţi, în frunte cu bălaiul Ralph, ales rapid (dar oarecum nedemocratic) conducătorul grupului, Jack şi tăcutul Simon. Unii se ocupă cu adăpostul, alţii cu hrana şi pe măsură ce timpul trece, ierarhiile se formează plecând, nu-i aşa, de la simpatii şi antipatii şi nicidecum de la capacităţile (organizatorice sau de alt fel) reale ale personajelor.
Şi, pentru că vorbim totuşi de băieţi care sunt încă foarte aproape de copilărie, munca este lăsată la urmă şi imaginaţia care inventează „o fiară” ce ar trăi pe insulă zburdă nestingherită. Lume a adulţilor în miniatură, societatea acestor băieţi demonstrează că oamenii sunt cum sunt de mici: Ralph insistă că un asemenea monstru nu există, dar Jack vrea să-i ia locul la conducerea grupului şi susţine că dimpotrivă, ar trebui organizată o vânătoare pentru doborârea „inamicului” potenţial. Gafele se ţin lanţ, Jack atrăgându-i la o vânătoare de porci pe cei care ar fi trebuit să menţină focul ce le-ar fi semnalizat prezenţa şi astfel, un vas care trece prin apropiere nu-i detectează. Ralph se înfurie pe o asemenea mostră de iresponsabilitae şi este decis să se dea la o parte din fruntea grupului, dar este convins să rămână de „Piggy”, un băiat pe care până acum l-a dispreţuit şi batjocorit.
Aventurile continuă cu variaţiuni pe aceeaşi temă a schemelor lui Jack de a-l înlătura pe Ralph de la conducere şi se ajunge până la „secesiunea” celui dintâi şi a susţinătorilor săi, care constituie un „trib” separat, îşi mânjesc feţele, instituie ritualuri şi încearcă să-i „mituiască” pe membrii găştii rivale cu fripturi de porc (este simplu să legăm acest episod de turele electorale din ţările sărace…). Toate acestea până când Simon, care suferă de epilepsie, are o viziune cu un cap de porc care îi „spune” că fiara nu există în realitate, fiind doar o invenţie ce sălăşluieşte în unii dintre ei…
Împăratul muştelor a atins de multă vreme nivelul cultural de referinţă de la care nici nu mai este nevoie să fie numită; este un simbol, o adevărată „carte a cărţilor” felului oamenilor de a fi şi care desenează la orice scară societatea, oriunde şi oricând. Şi un detaliu: orice adunare de copii puşi pe şotii şi competiţie cu orice preţ primeşte imediat catalogarea „parcă ar fi din «Împăratul muştelor»”…
Cartea Împăratul muştelor, de William Golding poate fi cumparata, cu reducere, de la Elefant / eMAG / Libris.