fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Imperiul. O piatră pe cer, de Isaac Asimov

Imperiul. O piatră pe cerViitorul este teribil pentru Asimov, care dădea lumii în anii 1950 cartea Imperiul. O piatră pe cer, un volum science-fiction de certă importanță. Așa îl vede prin ochii și întâmplările personajului Joseph Schwartz, un pensioner aruncat din greșeală în viitor, peste vreo 50.000 de ani. Pământul va fi, se pare, la acea dată, o planet rebelă, cu cetățeni care se răscoală prea des și de aceea sunt ținuți „în lesă scurtă”, are spații radioactive și oameni gata să vândă pe oricine pentru tot soiul de teste. Cei ce nu pot munci sunt executați, ca de altfel toți cei care împlinesc vârsta de 60 de ani. Pământenii sunt săracii – și evident discriminații și marginalizații – Universului. Schwartz, care nu înțelege ce I s-a întâmplat și unde se află, nu poate comunica și nu se poate adapta, drept care trece ca fiind un retardat, este subiectul unui astfel de test care a omorât destui înainte. Dar el supraviețuiește și primește uimitoare capacități mintale, nu doar positive, cum ar fi capacitatea uimitor de rapidă de a învăța limbi străine, ci și malefic, cum ar fi cea de a face rău, chiar de a ucide prin proiectarea gândurilor în realitate.

Între timp, eroul care se află într-un permanent pericol mortal din moment ce are 62 de ani, află că Pământul este parte a unui Iimperiu numit Trantorian, condus de un Procurator care trăiește în vârful munților Himalaya, unde există o garnizoană militară. Mai descoperă că „liderul” este de fapt doar o marionetă, planeta fiind condusă în fapt de o gașcă de fanatici ai Terrei, care a pregătit un supervirus cu care să distrugă întreaga Galaxie, răxbunându-se astfel pentru felul în care a fost tratată „planeta albastră”. Pe scurt, reacție cu rău la un rău, deci escaladare a răului, cu consecințe imprevizibile și oricum amplificate, pentru că nu este inclusă în plan doar revanșa, ci, ca întotdeauna când vorbim despre specia umană, intenția de a uzurpa puterea.

Schwartz devine, în acest context, omul care, grație abilităților sale, trebuie să aleagă dntre două rele pe cel mai mic (sau poate pe cel cunoscut…); ca urmare, va decide să dea alarma în Imperiu vizavi de intențiile rebelilor de pe Terra, să-I ajute să mențină ordinea, chiar așa strâmbă cum pare a fi, apoi să spere că, în loc s-o considere odată în plus un focar de instabilitate, stăpânitorii vor reda Terrei strălucirea de altădată. Asimov încheie optimist cartea Imperiul. O piatră pe cer, deși cititorul de regulă știe ce s-a ales de acest fel de a gândi de-a lungul istoriei promisiunilor din tratatele omenirii…

La 65 de ani de la apariție, după retipăriri, transpuneri radiofonice și numeroase adaptări de tot felul, Imperiul. O piatră pe cer rămâne o lectură proaspătă și vizionară despre oameni atât de previzibili și în bine și în rău, încât zeci de mii de ani înainte sau înapoi aproape că nu înseamnă mare lucru.

Romanul Imperiul. O piatră pe cer, de Isaac Asimov poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Libris, eMAG sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
promoții

Promoții bune la cărți de la Libris în ultimele zile ale lunii octombrie

Next Article
Best Seller Day

Cărți ieftine: Best Seller Day la Elefant

Related Posts
Când corpul spune nu
Citește mai mult

Când corpul spune nu, de Gabor Maté

Stresul a ajuns într-o asemenea măsură componentă a vieții contemporane, încât efectele majore asupra sănătății sunt tot mai…
Fascinația dialogului
Citește mai mult

Vocația dialogului

Cu o experiență publicistică de peste 14 ani în presa culturală (a debutat cu texte de specialitate în…

Total
0
Share