fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

În aerul rarefiat, de John Krakauer

„Cu suficientă determinare, orice idiot poate urca pe dealul ăsta. Şmecheria este să şi cobori în viaţă”, spunea la un moment dat Rob Hall, şeful unei expediţii comerciale pe „dealul” numit Everest. Şi nici nu ştia câtă dreptate avea, pentru că a fost unul care nu a mai ajuns jos după furtuna din mai 1996, care a generat cea mai mare pierdere de vieţi omeneşti înregistrate vreodată la o ascensiune pe „Acoperişul lumii”. Din ploaia de întrebări iscate după tragedie, câteva au rămas mai pregnante: Ce a mers prost? De ce a fost ignorată apropierea furtunii? De ce „turişti” cu mai mulţi bani decât experienţă sunt duşi pe Everest?

in aerul rarefiat

Jon Krakauer este unul dintre supravieţuitorii acelui dezastru şi propune În aerul rarefiat ca pe o explicaţie. Din punctul lui de vedere, nu a fost ceva special care „să fi mers prost”. Poate nici chiar furtuna cu pricina, deşi iscată cam fără avertisment, nu ar fi fost atât de devastatoare dacă nu ar exista fatala „comercializare” a celui mai înalt vârf din Himalaya. În vârstă de 42 de ani şi jurnalist puţin supraponderal, Krakauer a fost trimis de „Outside magazine” să relateze despre „industria” ascensiunilor pe Chomolungma.

S-a alăturat unei expediţii conduse de Hall şi au pornit pe unul dintre traseele cele mai puţin periculoase, pe care încă din 1985 un turist reuşise să ajungă în vârf. De atunci, circa 40 de oameni ajungeau pe pisc în fiecare zi. Iar în fatidicul an 1996, 30 de expediţii urmau să facă fericiţi mii de alpinişti amatori care „nu erau deloc alpiniştii duri care ar fi trebuit să se apuce de aşa ceva, dar erau oameni cumsecade”. Într-adevăr, dornici să urce Everestul ca şi când ar fi fost vorba despre o plimbare pe o colină se găseau un avocat din Michigan, un anestezist din Australia, o femeie din Japonia şi un poştaş american care ratase aceeaşi ţintă cu un an înainte.

Pas cu pas, În aerul rarefiat relatează cum aventura a devenit un chin, „o întreprindere calvinistică”: „primul lucru pe care l-am învăţat a fost acela că dacă vrei să cucereşti Everestul trebuie să ştii să suporţi durerea”. Mai mult, Krakauer a reuşit să „dezbrace” de romantism expediţia şi să redea fidel, din interiorul teribil, furtuna mortală.

Cartea În aerul rarefiat a avut un ecou fantastic, dar care nu a durat mult ca avertisment. După tragedie au fost voci care au cerut ca expediţiile comerciale pe Everest să fie interzise, alţii au recomandat ca fiecare „client” să aibă ghidul personal („când lucrurile merg rău în Zona Morţii – şi mai devreme sau mai târziu oricum se întâmplă asta – nici cei mai puternici ghizi nu pot salva viaţa nimănui, nici pe cea proprie”) sau ca raţiile suplimentare de oxigen să fie interzise, făcând astfel măreţul munte accesibil doar celor perfect antrenaţi pentru asta. Dar pentru o ţară cum este Nepalul, turismul este vital. Guvernul taxează cu 70.000 de dolari un permis de ascensiune, care acoperă grupuri de până la şapte oameni, cu încă 10.000 de dolari pentru fiecare om în plus. Punctat de Krakauer, un adevăr rămâne: nimeni nu are intenţia de a reduce traficul atât de profitabil spre Everest: „până în 1996, Everestul a fost urcat de 630 de ori şi a costat 144 de vieţi. Deşi un număr record de 12 oameni au murit atunci, 84 au ajuns totuşi în vârf. Per ansamblu, rezultatul sinistru din 1996 nu a fost văzut mai mult decât ca «business as usual»”.

Cartea În aerul rarefiat, de John Krakauer poate fi cumparata de la Elefant / eMAG / Humanitas.

bogdan
Total
0
Shares
1 comment

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Grădina uitată, de Kate Morton

Next Article

Pachet: Al Doilea Razboi Mondial (10 volume cu doar 68 de lei)

Related Posts

Total
0
Share