fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

O lecţie aspră („Începutul tuturor lucrurilor”, de Robyn Schneider)

inceputul tuturor lucrurilorO carte a adolescenţei? Un roman în stilul „Marele Gatsby”?…

Schneider ia stereotipuri familiale preexistente şi le conferă noi profunzimi. Isteaţă, amuzantă, naraţiunea include o galerie de personaje dintre cele mai diverse, de la mafioţi la romantici incurabili, de tipul Jay Gatsby; „Începutul tuturor lucrurilor” devine astfel un roman clasic ajuns în timpuri moderne sub cele mai bune auspicii. Este povestea dificultăţii de a juca rolul pe care societatea şi familia se aşteaptă să-l joci, despre frământări şi îndoieli, despre a deveni adult şi despre cum noi începuturi pot erupe din sfârşituri tragice.

Căpitanul de tenis Ezra Faulkner ar fi trebuit în mod normal să se întoarcă acasă cu toate onorurile, dar asta se întâmpla înainte de a afla că iubita îl înşeală, de a se accidenta la un picior şi de a se îndrăgosti de imprevizibila Cassidy Thorpe. Ezra duce povara unei relaţii infidele şi a unui accident de maşină sub poleiala unui campion. Rămas cu un şchiopătat şi cu sentimentul acut că nu va mai reuşi să se integreze în grupul său de amici, rămâne „la mâna” lui Cassidy. Cassidy e diferită de toţi oamenii pe care Ezra i-a întâlnit vreodată – e firească fără să facă eforturi şi extraordinar de inteligentă. Tânărul se poate aştepta la orice… iar acest „orice” este chiar finalul cărţii, în care destăinuirile lui Cassidy (care tot timpul dă senzaţia că are „ceva” în trecut) confirmă faptul că ziua de ieri a creionat pentru tânără şi ziua de mâine.

Odată cu începerea unui nou an şcolar, Ezra observă că nu mai este preferatul tuturor, începe să-şi evite vechea gaşcă, ajunge în grupul tocilarilor, iar singurul care îl mai bagă în seamă este fostul lui prieten Toby Ellicott. Prietenia cu acesta se deteriorase cândva, din cauza unui eveniment (cum altfel?) tragic: decapitarea unui coleg care s-a ridicat în picioare într-un roller coaster. Toby prinsese capul retezat… Acum, când Ezra dă de greu, Toby este cel care se apropie din nou de el, iar cei doi ajung apropiaţi. Iar în seara balului, Cassidy dispare fără urmă. Ce a determinat-o să facă aşa ceva?

Cumpara cartea acum si te bookuri de reducere. Vezi pretul

Acestea sunt reperele majore ale unei cărţi care nu va lăsa nesatisfăcut niciun amator de romance. Are toate ingredientele necesare unei poveşti pline, rotunde, încărcate de semnificaţii şi de optimism derivate din lecţiile dure ale vieţii. Fiecare personaj este creionat cu grijă şi minuţiozitate, devenind memorabil prin faptul că duce după el aderenţele unei tragedii de un fel sau altul. Tabloul este completat de accente de umor şi observarea profundă a naturii umane. Iar mesajul este aspru, dar drept: prietenia nu este întotdeauna direct legată de popularitate şi uneori cei mai cruzi oameni sunt cei „din vârful lanţului trofic”. În final, felul în care depăşim tragediile la care suntem expuşi ajunge să ne definească, cel puţin parţial. Întâlnirea cu nefericirea poate fi constructivă sau distructivă, poate întări sau seca de energie pentru tot restul vieţii. Este o chestiune de tărie şi de capacitate de a învăţa o lecţie aspră.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Eliberarea prin adevărurile simple („Frate bogat, soră bogată”, de Robert si Emi Kiyosaki)

Next Article

Realul şi dualul, faţă în faţă („Senzoriada”, de Cristian M. Teodorescu)

Related Posts

Total
0
Share